Capital.ba

Komora: Zakonskim izmjenama spriječiti favorizovanje advokata

25.01.2021. / 14:46

BANJALUKA – Advokatska komora Republike Srpske pokrenula je inicijativu prema Narodnoj skupštini i Vladi RS da se izmjenama zakona zauvijek spriječe manipulacije i favorizovanje advokata koje koristi direktorica Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIP) Bosiljke Predragović.

RUGIP

FOTO: NN

Da podsjetimo, Predragovićeva koristi zakonske i pravne nedorečenosti te samo određenoj grupi advokata daje unosne poslove angažujući ih kao privremene zastupnike, dok ostale ignoriše. Tako su se neki za samo godinu dana obogatili na ovim poslovima, dok drugi nisu imali priliku da zarade ni marku. Protiv nje je Advokatska komora podnijela i krivičnu prijavu.

Advokati sada u svojoj inicijativi traže da se dopuni Zakon o opštem upravnom postupku u dijelu koji se odnosi na postavljanje advokata kao privremenih zastupnika.

Za razliku od dosadašnjeg rješenja, gdje je RUGIP imao ekskluzivno pravo da samostalno i po svom nahođenju bira advokate, a koje pravo je, kako se na kraju ispostavilo i zloupotrijebljeno, zahtijeva se postupanje po redoslijedu i po listi.

Ukoliko se za privremenog zastupnika postavlja advokat, službeno lice će za privremenog zastupnika postaviti advokata čije sjedište se nalazi na području za koje je mjesno nadležan prvostepeni organ uprave, a po redoslijedu liste sačinjene od Advokastke komore Republike Srpske“, stoji u prijedlogu komore.

U obrazloženju svog prijedloga oni navode kako je utvrđeno da se u postupku izlaganja nekretnina na javni uvid koji vodi RUGIP za privremene zastupnike postavljaju pojedini advokati bez bilo kakvog reda i na taj način favorizuju u odnosu na sve ostale.

Usvajanjem zakonskih dopuna na predloženi način biće onemogućen bilo kakav vid favorizovanja pojedinih advokata u odnosu na sve advokate upisane u imenik Advokatske komore Repuboliike Srpske“, stoji u obrazloženju prijedloga.

Inače, portal CAPITAL, koji je o ovome prvi pisao, pokrenuo je upravni spor protiv RUGIP-a jer su odbili dostaviti informacije o svim angažovanim advokatima i iznosima koje su dobili prošle godine.

Koliko su pojedini advokati bili favorizovani u odnosu na ostale kolege najbolje možete pogledati OVDJE.

CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Komora: Zakonskim izmjenama spriječiti favorizovanje advokata

    1. Željka

      Aleksandra Metlić ,Stojan Vukajlović , Duško Radošević….stotine hiljada KM im leglo od Rugippa