Capital.ba

Četiri banjalučka advokata žele fotelju predsjednika komore

21.01.2021. / 16:09

BANJALUKA – Delegati Advokatske komore Republike Srpske biraće novog predsjednika između četiri banjalučka advokata. Zvanični kandidati su Mirko Dabić, Siniša Marić, Nebojša Milanović i Dalibor Mrša, saznaje portal CAPITAL.

Iako imaju različita viđenja u kojem pravcu bi komora trebala da ide u budućnosti, svi su složni u jednom, a to je da se mora vratiti poljuljan ugled u javnosti i uspostaviti sistem u kojem će svi advokati imati jednake mogućnosti i tretman kod institucija.

Dalibor Mrša za CAPITAL je ocijenio da je ugled komore i advokatske profesije urušen i da im treba vratiti dignitet i dostojanstvo.

Naravno to najprije zavisi od nas, članova komore. Ne možete očekivati od drugih da vas poštuju ako to svojim ličnim primjerom i zalaganjem ne pokazujete“, kaže on.

Mrša, koji je osvojio ubjedljivo najviše glasova za Skupštinu komore ispred Zbora advokata Banjaluka, kaže kako su nephodne hitne promjene.

Klijentelizam se više ne smije dozvoliti, gdje jedna te ista grupa advokata ima prioritet pred republičkim organima a drugi da ne dobiju ništa. Mogućnost se mora pružiti svima“, zaključio je on.

Dabić: Komora kao rasadnik sudija i tužilaca

Advokat Mirko Dabić kaže da će ako postane predsjednik raditi na jedinstvu komore i zalagati se za ostvarivanje vladavine prava.

Glavni alat advokata je zakon i etički kodeks. To su osnovne stvari koje on treba da ima. Posao treba da se radi u skladu sa zakonom, a usput da se razvija tolerancija i poštovanje među kolegama“, ističe Dabić.

Smatra da advokati, kao dio pravosudnog sistema, moraju uzeti aktivno učešće u njegovoj reformi.

U Americi je advokatska zajednica rasadnik sudija i tužilaca. To moramo i mi obezbijediti“, rekao je Dabić.

Nebojša Milanović kaže da se rad komore mora poboljšati interno i eksterno. Zastupanje po službenoj dužnosti kod pojedinih institucija, po njemu je jedan od najvećih problema.

U zastupanju moraju svi biti jednaki. Ono što se desilo u aferi sa RUGIP-om, gdje su neki zarađivali na stotine hiljada maraka, a drugi ništa je neprihvatljivo. Te uvezane grupe će biti teško razbiti, ali nije nemoguće“, kazao je Milanović.

Dodao je i kako komora mora pripadati svim advokatima a ne pojedincima.

Advokat Siniša Marić nije želio da razgovara po pitanju svoje kandidature i stanja u komori.

Datum izborne skupštine još nije zakazan, ali s obzirom da je lista kandidata utvrđena, te da su završeni izbori za degate po regionalnim zborovima, najizvjesnije je da će ona biti održana u februaru.

Podsjećamo, Izvršni odbor Advokatske komore Republike Srpske raspisao je izbore za prvog čovjeka ove organizacije ali i za 56 delegata u skupštini početkom decembra.

Aktuelni predsjednik komore je Branislav Rakić se ne može ponovo kandidovati jer to ne dozvoljava Statut komore.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!