Capital.ba

RUGIP troši 18 miliona KM na kupovinu kancelarija i auta

20.01.2021. / 14:43

BANJALUKA – Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove (RUGIP) Republike Srpske planira u idućih pet godina da potroši 18 miliona maraka za modernizaciju postojećeg i nabavku novog poslovnog prostora, opreme i vozila.

RUGIP

Foto: Nezavisne novine

Nabavka novih poslovnih prostorija koštaće ukupno 13.970.000 KM,  ali to nije konačan iznos jer uprava RUGIP-a planira potrošiti i 1,5 miliona KM na modernizaciju postojećih kancelarija.

Pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske naći će se Prijedlog Programa poslova premjera i osnivanja katastra nepokretnosti za period 2021-2025. godina u kojem je, između ostalog, naveden i plan kupovine poslovnih prostora.

U RUGIP-u kupovinu poslovnih prostora planiraju da finansiraju iz kredita Svjetske banke tako što će kupiti oko 2.304 m2, koji će okvirno koštati 6.100.000 KM.

Pored toga, Prijedlogom Programa su predviđena i vlastita sredstva za kupovinu poslovnih prostora, koja će se precizno utvrđivati svake godine, a prioritet će biti kupovina prostora u mjestima gdje RUGIP izdvaja sredstva za zakup prostora.

„U periodu od pet godina moglo bi se kupiti 24 poslovna prostora, a cijeneći navedene područne jedinice i područne kancelarije uglavnom bi bila riječ o manjim poslovnim prostorima koji bi se uklopili u 4.500 m2 prema cijeni oko 1.748 KM/ m2, sa kompletno ugrađenom opremom što ukupno iznosi 7.870.000 KM“, naveli su u RUGIP-u.

U RUGIP-u planiraju da trajno riješe smještaj područnih jedinica i kancelarija u 24 lokalne zajednice i to u Stanarima, Krupi na Uni, Čajniču, Skelanima, Pelagićevu, Laktašima, Oštroj Luci, Istočnom Starom Gradu, Ugljeviku, Driniću.

Smještaj će biti riješen i za radnike RUGIP-a u Istočnom Drvaru, Istočnom Mostaru, Jezeru, Kupresu, Donjem Žabaru, Trnovu, Tesliću, Petrovu, Osmacima, Rudom, Bijeljini, Loparama.

Dio poslovnih prostora biće kupljen i u Derventi, te u Banjaluci za potrebe digitalnog arhiva.

U prostorno-tehničku modernizaciju spada i nabavka opreme GPS, totalne stanice i niveliri za koju je namjenjeno 1.310.000 KM.

Planirana je i nabavka 42 vozila koja bi trebala da budu plaćena 1.200.000 KM.

Tako bi modernizacija postojećeg i nabavka novog poslovnog prostora i opreme, geodetskih uređaja i vozila trebala u idućih pet godina da „odnese“ 18 miliona KM.

Ukupan plan finansijskih sredstava koje u RUGIP-u planiraju da potroše u idućih pet godina iznosi preko 140 miliona maraka.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!