Capital.ba

Frilenseri osnivaju vjersku zajednicu kako bi izbjegli plaćanje poreza?

17.01.2021. / 9:00

BEOGRAD – Pojedini frilenseri u Srbiji planiraju dda osnuju vjersku zajednicu kako bi se oslobodili plaćanja poreza. Međutim, vjersku zajednicu u Srbiji nije uopšte lako registrovati.

frilenseri

FOTO: Pixabay

Prema zakonu o crkvama i vjerskim zajednicama, za osnivanje je potrebno sakupiti 100 potpisa (sa izvodima i svim podacima), zatim imati statut i još određenih podataka koji se podnose Ministarstvu pravde na odobrenje”, kaže za Prvu TV Draško Đenović, vjerski analitičar.

Mislim da frilenseri nemaju šanse da uspiju u tome, to je vjerovatno bio više marketinški potez”, kaže Đenović.

Prema njegovim riječima, neko se sjetio da im sve unazad naplati posle pet godina, njihovi prihodi su uglavnom neredovni a vjerovatno su neki od njih i pokušavali da plate porez, ali im iz Poreske uprave nisu izašli u susret.

Đenović smatra da se mora naći rješenje za ovaj problem, jer će se ti ljudi prijaviti za socijalnu pomoć.

Prije nešto više od dva mjeseca, Poreska uprava pri Ministarstvu finansija Srbije odlučila je ne samo da naplati poreze frilenserima, već i da to uradi retroaktivno, sa kamatama za posljednjih pet godina.

Našli su se pogođeni pisci, prevodioci, nastavnici, dizajneri, programeri, administrativni radnici, istraživači, analitičari i mnogi drugi. Neki samouki, a neki sa fakultetskim diplomama koji u svojim strukama nisu mogli naći posao.

Frilenseri su saznali da će biti oporezovani onda kada ih je Poreska uprava pozvala da se dobrovoljno prijave i plate polovinu onoga što su zaradili u proteklih pet godina, i to sa kamatama koje te iznose uvećavaju i do 80 odsto, uz prijetnju za prekršajnu i krivičnu odgovornost.   Bankar.me

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Frilenseri osnivaju vjersku zajednicu kako bi izbjegli plaćanje poreza?

    1. Republika Srpska

      Zasto ne pisete da se i nasi internet prodavci u Republici Srpskoj proganjaju zbog retroaktivnog poreza.O tome se cuti i niko nece da pise.Trabalo bi da se izadje u susret ovim ljudima, a ne da se proganjaju i da im se prijeti.

    2. Boris

      Ovo kao Njuz. ” Nema sanse da skupe 100 potpis”, “treba i statut”..”potpisi sa izvodima (wtf is izvod)”?! Bolest teksta..