Capital.ba

Bil Gejts postao najveći zemljoposjednik u Americi

16.01.2021. / 10:50

Bil Gejts, četvrti najbogatiji čovjek na svijetu, kupio je 97.000 hektara poljoprivrednog zemljišta širom SAD, čime je postao najveći privatni zemljoposjednik u Americi.

Bil Gejts

Izvor: NN

Poslije višegodišnjih izvještaja da je Gejts kupovao poljoprivredno zemljište u državama Florida i Vašington, “Lend Riport” je otkrio da je Gejts, čije se bogatstvo procjenjuje na 121 milijardu dolara, kupio poljoprivredno zemljište u 18 američkih država, prenosi “Forbs”.

Od 97.000 hektara (242.000 akri, prema američkom mjernom sistemu), Bil Gejts najviše zemljišta ima u Luizijani (nešto manje od 28.000 hektara), Arkanzasu (19.000 hektara) i Nebraski (8.300 hektara). Pored toga, on ima udio u 10.000 hektara zemljišta na zapadnoj strani Finiksa u Arizoni, koje se iz poljoprivrednog prevodi u građevinsko zemljište i gdje niče novo predgrađe tog grada.

Prema istraživanju američko lista, Gejts je vlasnik zemljišta direktno, ali i preko fonda “Keskejd investments”.

Iako može biti iznenađujuće da je tehnološki milijarder najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD, ovo nije jedini Gejtsov pokušaj u poljoprivredi.

Tokom 2008. godine, Fondacija Bila i Melinde Gejts najavila je 306 miliona dolara bespovratnih sredstava za promociju održive poljoprivrede sa visokim prinosom među malim poljoprivrednicima u podsaharskoj Africi i Јužnoj Aziji.

Fondacija je tada uložila i u razvoj i širenje “superusjeva” otpornih na klimatske promjene i na mliječne krave sa većim prinosom.

Prošle godine organizacija je osnovala “Gejts Ejdž Uan”, neprofitnu organizaciju koja unapređuje te napore.

Nije potpuno jasno kako se koristi Gejtsovo poljoprivredno zemljište, piše Forbs.

Međutim, postoje neke naznake da bi zemljište moglo da se koristi na način koji se poklapa sa vrijednostima fondacije.

“Kotonvud Ejdž Menadžment”, dio kompanije “Keskejd”, član je “Liding Harvesta”, neprofitne organizacije koja promoviše održive poljoprivredne resurse koji daju prioritet zaštiti usjeva, tla i vodenih resursa.

Gejts nije jedini milijarder među najvećim veleposjednicima. Na trećem mjestu su Stjuart i Linda Reznik, koji u vlasništvu imaju 76.800 hektara i čiji je biznis, između ostalog, zasnovan na preradi poljoprivrednih proizvoda.   Sputnjik

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!