Capital.ba

Uvoz kafe u 2020. manji za 800 tona

16.01.2021. / 8:20

SARAJEVO – BiH je prošle godine uvezla 21,08 miliona kilograma kafe, što je, prema podacima ugostiteljskih udruženja, bilo dovoljno za više od 2,5 milijarde šolja. Međutim, pandemija je uveliko uticala na potrošnju jednog od najpopularnijih pića među stanovništvom, piše Instore.ba.

FOTO: Pixabay

Ugostiteljski objekti su bili zatvoreni veći dio prošle godine, što je smanjilo značajno potrošnju kafe. Prošle godine BiH je smanjila uvoz ovog napitka za čak 800 tona.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u zemlju je prošle godine uvezeno 77,6 miliona KM pržene ili sirove kafe, što je za 10 miliona KM manje u odnosu na 2019. godinu.

Većina kafe za pripremu najpopularnijih pića u bosanskohercegovačkim barovima dolazi iz Brazila, a zatim slijede Italija, Indija i Vijetnam. Zanimljivo je da je jedan kilogram kafe dovoljan za 120 šolja.  Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!