Capital.ba

Presuda pokrenula rat oko autorskih prava u BiH

13.01.2021. / 12:58

BANJALUKA – Nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske utvrdio da Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca BiH (AMUS) nema pravo na monopol kada su u pitanju autorska prava muzičara i prihode koji se po tom osnovu ubiru, iz AMUS-a poručuju da presuda u suštini ništa ne mijenja i da vlasnici kafića, restorana, trgovina, teretana i drugih sličnih javnih objekata u kojima se pušta muzika, moraju imati potpisan ugovor sa njima.

AMUS

FOTO: Pixabay

Poručuju kako monopolistički položaj nisu izgubili sve dok imaju dozvolu za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava od Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, a svima koji odbiju saradnju prijete tužbama, hvaleći se kako 99,9 odsto presuda ide u njihovu korist, a ne isključuju ni krivično gonjenje.

Podsjećamo, preduzeće „Dorian“, nakon tri godine borbe po sudovima, uspjelo je dokazati da nije prekršilo zakon prilikom puštanje muzike u svom fitnes centru kada je potpisalo ugovor sa firmom „Limun“ iz Banjaluke i gdje se muzika puštala preko muzičkog servisa „RadioSparx“.

Taj radio je dio muzičke kompanije „Navarr Enterprises Inc“, a koja se bavi licenciranjem muzike u komercijalne svrhe. Posjeduju licencu za emitovanje na stotine hiljada pjesama od izvođača iz cijelog svijeta.

Iz AMUS-a, reagujući na tekst „Pobjeda vlasnika lokala: AMUS nema pravo na monopol“ kažu kako je Vrhovni sud donio presudu a da nije utvrdio o kojim autorima i autorskim djelima se radi.

Takođe, osporavaju i poslovnu vezu kompanija „Limun“ i „Navarr Enterprises Inc“. Za firmu iz Banjaluke tvrde da radi ilegalno dok za „Navarr Enterprises Inc“ tvrde kako pravno ne postoji.

Ne može neko tek tako doći i predstaviti se da zastupa dio autora i njihov repertoar, da bi se to desilo potreban je niz dokumentacije koja nikada nije dostavljena od strane firme koja se bavi time, kao i dio dokumentacije od stranih kolektivnih organizacija, od stranih autora koji će na nesporan način potvrditi da su izuzeti iz kolektivnog ostvarivanja autorskih prava“, poručuju iz ovog udruženja.

Kažu da je zakonom definisano kako AMUS kolektivno zastupa sve autore dok se ti autori ne izjasne drugačije.

Autor koji ne želi da kolektivno ostvaruje svoja prava mora individualno i na pravno valjan način obavijestiti AMUS pisano da ne želi da AMUS ali ni druga kolektivna organizacija u svijetu sa kojom AMUS ima recipročni ugovor kolektivno ostvaruje prava te osobe, te da ta osoba preuzima na sebe individualno ostvarivanje svojih autorskih muzičkih prava. Podcrtavamo da takvo nešto nije traženo od strane „Limuna“, a samim tim i to da do sada niti jedan autor sa predmetnog „spiska“ repertoara pravnog lica „Limun“ to nije uradio. Korisnici koji plaćaju „Limun“ ne regulišu korištenje autorskih djela niti dobijaju pravno valjanu dozvolu za takvo djelovanje, već djeluju ilegalno, vrijeđaju autorska prava te se otvaraju krivičnom gonjenju“, navodi se u reagovanju AMUSA koje u cjelosti možete pročitati OVDJE.

„Navarr Enterpises Inc“: To je zastrašivanje i kleveta

Direktor „Limuna“ Davor Stanišljević odgovarajući na brojne optužbe kaže kako su „Navarr Enterpises Inc“  i „Limun“ u oktobru 2016. godine upoznali Stručnu službu AMUSA o postojanju i radu, o čemu postoji i službena prepiska, a koju je kako tvrdi potpisala generalna direktorica Stručne službe AMUS-a.

AMUS nije tražio da im se ugovori sa autorima koji su svoja djela ustupili „Navarr Entreprises Inc“ dostave na uvid, već su se posvetili našoj diskreditaciji kod potencijalnih klijenata. „Navarr Enterprices Inc.“, postoji na Floridi već 25 godina, a plaća porez i u Republici Srpskoj i BiH, što je lako provjerljivo i potpuno transparentno onima kojima je stalo do istine, a ne do obmanjivanja javnosti i diskreditacije našeg poslovanja“, kaže Stanišljević.

Prema njegovim riječima, sud je u presudi jasno i nedvosmisleno potvrdio da autor može da ostvaruje svoja prava sam ili posredstvom zastupnika, a zastupnik može biti fizičko ili pravno lice koje autor ovlasti za zastupanje, što je u potpunosti u skladu sa zakonima koji regulišu ovu oblast u BiH, a što, kako dodaje AMUS namjerno i kontinuirano izostavlja.

„„Kompanija „Limun“  se ne bavi niti se ikada bavila kolektivnim ostvarivanjem autorskih prava, već isključivo prodajom softverskog servisa za javne prostore „RadioSparx“ koji sadrži muziku autora sa kojima kompanija „Navarr Enterprices Inc.“ ima potpisane ugovore o zastupanju. „RadioSparx“, muzički servis koji „Limun“ distribuiše na tržištu BiH nije nikakva laž i zabluda, nikakvo „kriminalno djelovanje“ kako AMUS godinama pokušava da plasira kroz sramotne prepiske sa našim klijentima i loše odnose s javnošću, već validan alat za javne objekte koji u 90 zemalja koriste renomirani restorani, tržni centri, butici i td. Postavljamo pitanje kako je moguće da 90 zemalja svijeta dozvoljava poslovanje kompanija koje zastupaju „Navarr Enterprises Inc.“ u tim zemljama i njihov muzički servis „RadioSparx“, ako se zaista radi o nečemu nelegalnom?“, upitao je Stanišljević.

Radakciji CAPITALA pismeno se obratio i potpredsjednik kompanije „Navarr Enterprises Inc“, Li Džonson koji je demantovao tvrdnje da kompanija pravno ne postoji, dodajući kako po zakonskoj regulativi u BiH nisu bili u obevezi  bilo šta dokazivati AMUS-u.

Dodaje i kako je odluka Vrhovnog suda pravedna, jasna i argumentovana, a da njegova komanija pomaže hiljadama umjetnika da povećaju zaradu u teškom i veoma konkuretnom poslu.

Smatra kako AMUS pokušava na nečastan način zakonski monopolizovati tržište muzike u BiH na štetu muzičara i kompozitora, ograničavajući njihov izbor.

 „AMUS treba poštovati odluku suda i prestati da zastrašuje klijente muzičkog servisa „RadioSparx“. Ako AMUS ne prestane sa ovakvim nesmotrenim ponašanjem i sam će se naći kao optuženi za klevetu, lažno predstavljenje i monopol“, poručio je Džonson u svom dopisu koji u cjelosti možete pogledati OVDJE.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Presuda pokrenula rat oko autorskih prava u BiH

    1. NIKO

      “Autor koji ne želi da kolektivno ostvaruje svoja prava mora individualno i na pravno valjan način obavijestiti AMUS ”
      Ne mogu da vjerujem ,ako sam dobro razumio ,oni uvrste nekoga bez njegove saglasnosti a on ako neće mora da se pismeno izjasni da ne zeli da ga oni zastupaju? imaju 1000 clanova i 36000 muzičkih djela a ostvaruju prihod od 5 miliona godisnje ? Pa objavite onda koja su to djela – autori i kafici ih vise nece pustati i nece biti u obavezi da vam placaju.
      Poenta svega je da se privrednicima gurne jos malo ruka u dzep. Šta ako kafić pusta samo stranu muziku ? hocete li i te strane autore isplaćivati ? Šta ako pusta radio ,a rtv taksu uredno izmiruje? To je isto scenarij kao i sa Privrednom Komorom obavezno članstvo i članarina svih privrednih drustava u toj privatnoj firmi.Svaki dan gledam sta ce danas neko- nesto da izmisli da se mora placati a do sada se nije placalo . Juce vidim bilbord pise “znas li sta dises ” i kazem zeni evo uvertire za jos jedan namet !