Capital.ba

Snežič se nalazi u Banjaluci: “Zabrana ulaska je kršenje ljudskih prava”

30.12.2020. / 17:19

BANJALUKA – Slovenački državljanin Rok Snežič kojem je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, trenutno se nalazi u Banjaluci.

Rok Snežič

Nekoliko minuta nakon što je portal CAPITAL objavio vijest da su mu zabranjen ulaz iz BiH, Snežič nas je kontaktirao da kaže da je ušao u BiH.

Rekao da je bez ikakvih problema stigao u Banjaluku, a preko aplikacije Viber nam je poslao i svoju lokaciju da to dokaže.

Vijest da mi je zabranjen ulazak je čista glupost jer ne postoji osnov za tako nešto. Protiv mene se u Bosni i Hercegovini ne vodi nikakav postupak niti postoji optužnica, krivična prijava niti bilo šta slično”, smatra Snežič.

Snežič je u BiH mogao ući samo prije donošenja odluke o zabrani njegovog ulaska. U ovom slučaju, nakon što je osoba kojoj je zabranjen ulazaka, ušla u BiH na scenu stupa Služba za poslove sa strancima BiH. Njihovi inspektori pronalaze takvu osobu i deportuju je.

Prema mišljenju Snežiča za zabranu bi trebala da postoji rješenje suda. Naš izvor tvrdi suprotno, a kao primjer navodi zabranu ulaska ruskom državljaninu Konstantina Malofeeva, ali i zabrane ulaska brojnim fizičkim licima u Crnu Goru koje su donesene bez odluke suda.

U slučaju da postoji zabrana to bi bilo kršenje ljudskih prava jer mora postojati osnov da se nekome zabrani ulazak u zemlju. Ja u Bosni i Hecegovini nisam napravio ništa protivzakonito”, tvrdi on.

Podsjećamo, prema dobro obaviještenim izvorima CAPITAL-a Snežiču je zabranjen ulazak u BiH jer je „prijetnja po nacionalnu i ekonomsku bezbjednost zemlje“.

Kao jedan od razloga za zabranu je i otvaranje fiktivnih firmi na području Banjaluke, a u kojima je Snežič po sopstvenom priznanju učestvovao, a o čemu je portal CAPITAL detaljno pisao u tekstu “Srpska postala offshore destinacija – Slovenci u Banjaluci otvorili 200 fantomskih firmi”.

Tada smo otkrili da su Slovenci u posljednje dvije godine otvorpreduzeća na koja su preumjerili svoje poslovanje, a sve u cilju kako bi izbjegli plaćajne visokih poreza u svojoj zemlji.

Kao jedan od protagonista te ideje je bio uprvo Snežič, koji je od početka tvrdio kako u svemu nema ništa nezakonito te da je riječ o “poreskoj optimizaciji”, odnosno uštedi novca kroz zakonske okvire. Kako nam je ranije otkrio, on je posredovao u osnivanju brojnih preduzeća, što čine i brojne druge firme koje su se za to specijalizovale.

CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!