Capital.ba

Usvojeno tek nešto više od 10 odsto planiranih zakona

23.12.2020. / 14:58

BANJALUKA – Savjet ministara BiH od planiranih 48 zakona usvojio je ove godine tek šest zakonskih rješenja, pokazalo je istraživanje portala CAPITAL.

 Savjet ministara

Foto: Savjet ministara

Prema Programu rada za 2020. godinu, Savjet ministara je planirao da usvoji ukupno 48 zakona, ali je razmatrao svega osam zakona i usvojio šest.

Od šest usvojenih rješenja, dva se odnose na nacrte zakona i to Zakon o budžetu BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu i Zakon o vazduhoplovstvu između BiH i Hrvatske.

Pored ovih zakona, usvojen je i Zakon o carinskoj politici i Zakon o graničnoj kontroli. Tu je i izmjena Zakona o policijskim službenicima koji je mijenjan samo u dijelu prijema kadeta, dok su za Zakon o strancima mijenjani dodatni uslovi.

Savjet ministara je ove godine održao oko 20 redovnih i 36 vanrednih sjednica na kojima je doneseno oko 170 odluka.

Analiza „Istinomjera“ pokazala je da je tokom prve godine mandata Savjet ministara ispunio tek jedno od 198 obećanja, dok su provođene aktivnosti na ispunjavanju oko trećine datih obećanja.

Najveći broj datih obećanja zabilježen je u oblasti ekonomije (83), a tokom prve godine mandata Savjeta ministara vršene su aktivnosti na ispunjavanju njih 21, dok nije bilo napretka na ispunjavanju čak 61 obećanja.

U oblasti državnog uređenja dato je ukupno 43 obećanja, od kojih je u prvoj godini mandata rad započet na 20, dok je jedno obećanje ocijenjeno kao ispunjeno.

Druga obećanja na kojima su provođene aktivnosti tokom prve godine mandata u ovoj oblasti odnose se na reformu javne uprave i ocijenjena su kao započeta zbog napretka koji je ostvaren usaglašavanjem Akcionog plana za reformu javne uprave.

U oblasti vanjske politike „Istinomjer je pratio ukupno 36 obećanja koje su dale političke partije koje su dio trenutne vladajuće većine. Na njih 16 nisu zabilježene bitne aktivnosti.

Od ukupno 24 obećanja u oblasti pravne države, njih devet ocijenjeno je kao započeto, a među njima se našlo i obećanje o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Obećanja koja su se odnosila na efikasniji rad pravosudnih institucija, ocijenjena su kao nezapočeta.

Započete su i određene aktivnosti na povećanju transparentnosti javnih nabavki.

„Uzimajući u obzir pomenute rezultate, može se zaključiti da je Savjet ministara BiH za godinu uradio veoma malo na ispunjavanju datih obećanja partija koje su ga i formirale, pa tako tek tri odsto datih obećanja ima veliku vjerovatnoću da će biti ispunjeno do kraja mandata 2022. godine. Najveći broj obećanja, njih 64 odsto, ima malu vjerovatnoću da će biti ispunjeno do kraja mandata“, saopštio je iz organizacije „Istinomjer“.

Savjet ministara BiH formiran je 23. decembra 2019. godine.

CAPITAL: Redžo Efendić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!