Capital.ba

Evropski gigant kupuje još 75 problematičnih aviona

04.12.2020. / 9:00

LONDON – Aviokompanija Ryanair kupuje 75 dodatnih aviona 737 Max od Boeinga, što je ubjedljivo najveća narudžba problematičnog aviona otkako je prizemljen prije gotovo dvije godine.

ryanair

FOTO: Pixabay

Boeing je prošlog mjeseca dobio odobrenje Savezne vazduhoplovne uprave za ovaj avion.

Sada Boeing čeka odobrenje nekoliko drugih regulatora širom svijeta, uključujući evropske vlasti, koje su najavile da je njihovo odobrenje blizu. Prizemljenje u martu 2019. uslijedilo je nakon dva pada sa smrtnim ishodom u kojima je stradalo 346 ljudi.

Ryanair, najveći niskobudžetni avio-prevoznik u Evropi, već je naručio 135 aviona Max, što ga čini jednim od najvećih kupaca mlažnjaka na svijetu. Ali, irski prevoznik nije dobio niti jedan avion prije prizemljenja.

Kao i većina kompanija širom svijeta, Ryanair je parkirao mnoge svoje avione zbog naglog pada zračnog putovanja širom svijeta uzrokovanog koronavirusom. Tokom prva tri mjeseca pandemije u Evropi, Ryanair je prizemljio 99 posto svojih aviona.

Nije poznato koliko ih je i dalje parkirano. Flota kompanije se sastoji od 440 ranijih verzija 737 i 26 aviona Airbus A320.    Biznis.info

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!