Capital.ba

Advokatska komora Srpske dobija novog predsjednika

03.12.2020. / 14:52

BANJALUKA – Izvršni odbor Advokatske komore Republike Srpske raspisao je izbore za prvog čovjeka ove organizacije, saznaje portal CAPITAL.

Advokatska komora

FOTO: Pixabay

Pred njim je veoma težak zadatak da vrati ugled komore koji je poljuljan u javnosti, kao i da popravi narušene međuljudske odnose među advokatima.

Izborni postupak počeo je prije nekoliko dana, a rok za kandidovanje je 12. januar naredne godine.

Pored predsjednika komore biraće se i 56 delegata Skupštine, pet članova Izvršnog odbora, dva člana Komisije za kontrolu finansijskog i materijalnog poslovanja komore i jedan disciplinski tužilac.

Izborna komisija komore će provjeriti ispunjenost uslova za kandidovanje i utvrditi listu kandidata za izbor organa i članova najkasnije deset dana prije održavanja izborne Sjednice skupštine koju saziva predsjednik komore iz prethodnog saziva”, stoji u Odluci o raspisivanju izbora.

Ko će biti novi predvodnik advokata u Srpskoj za sada se samo špekuliše. Jedino je poznato da to neće biti aktuelni predsjednik Branislav Rakić iz Banjaluke jer mu to nezvoljava Statut Komore.

U izjavi za CAPITAL Rakić kaže kako je uglavnom zadovoljan sa onim što je urađeno za vrijeme njegovog mandata.

Nisam zadovoljan u dijelu digitalizacije jer sam očekivao kako ćemo se više uključiti u te tokove i modernizovati. Nadam se da će naredna garnitura ljudi to uspjeti i privesti kraju taj proces”, kazao je Rakić.

On je na funkciju izabran krajem 2016. godine nakon veoma burne izborne skupštine, a mnogi očekuju kako ništa manje napeto neće biti ni na ovoj, narednoj.

Zamijenio je Jovana Čizmovića koji je izabran za doživotnog počasnog predsjednika, a zbog kojeg mediji mjesecima u negativnom kontekstu spominju Komoru.

Naime, Čizmović je u oktobru 2019. godine fizički nasrnuo na advokaticu Melihu Filipović, ženu od 85 godina i ošamario je pred nekoliko svjedoka.

Komora je godinu dana vodila disciplinski postupak da bi se na kraju proglasila nenadležnom.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!