Capital.ba

Kina izgurala SAD sa pozicije glavnog trgovinskog partnera EU

03.12.2020. / 11:20

BRISEL – Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Evropske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije Kovid-19 i naglog skoka kineske ekonomske aktivnosti.

foto: Pixabay

U prvih devet mjeseci 2020. godine, razmjena EU i Kine dostigla je tako 425,5 milijardi evra, a razmjena EU i SAD iznosila je u istom periodu 412,5 milijardi evra, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

U istom periodu 2019. razmjena EU s Kinom bila 413,4 milijarde, odnosno sa SAD 461 milijardu.

“Ovaj rezultat je posljedica rasta uvoza (+4,5 odsto), a izvoz (u Kinu) je nepromijenjen”, istaknuo je Eurostat, dodajući da je “u istom periodu trgovina s SAD zabilježila znatan pad uvoza (-11,4 odsto) i izvoza (-10,0 odsto).

Ukupni deficit EU-a u trgovinskoj bilanci s Kinom popeo se na 135,9 milijardi evra u prvih devet mjeseci 2020. godine, a u istom peridou 2019. bio je 123,9 milijardi.

Uprkos epidemiji Kovida-19 i veoma snažnoj ekonomskoj krizi u prvom tromjesečju, kineska ekonomnija je ponovo u usponu, a potrošnja je u oktobru čak premašila lanjsku razinu, navodi INSEE.

Samo u trećem tromjesečju domaća potražnja je potakla uvoz evropskih proizvoda u Kinu, “posebno u automobilskom i u sektoru luksuznih proizvoda, ali i telekomunikacija u očekivanju američkih sankcija Huaweiju”, dodaje francuski zavod.

I izvoz iz Kine u Evropu je porastao u ljeto i početkom jeseni zbog velike potražnje medicinske opreme i elektroničkih proizvoda.

Tako je Svjetska zdravstvena organizacija u oktobru istakla da je samo Kina izvezla gotovo 44 odsto lične zaštitne opreme kojom se trgovalo u svijetu u prvih šest mjeseci 2020. godine, prenosi “SEEbiz“.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!