Capital.ba

Muzičari na rubu egzistencije zbog korone

01.12.2020. / 12:24

BANJALUKA – Muzičari u Republici Srpskoj kojima je onemogućen rad zbog pandemije virusa korona dobili su državnu pomoć samo za april i maj, a od tada su prepušteni sami sebi. Iako je Vlada RS najavljivala da će pomoći ovoj djelatnosti i narednih šest mjeseci, to se do danas nije desilo.

muzičari

FOTO: Pixabay

Već šest mjeseci izvođači su pokušali da dobiju odgovor od Vlade RS i Ministarstva prosvjete i kulture da li će im neko pomoći s obzirom da su i oni kao i drugi privrednici onemogućeni da rade.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić-Jovičević na današnjoj sjednici ukazala je na tešku situaciju u kojoj se nalaze ova djelatnost.

„Više puta je bilo u javnosti rečeno da će biti donesena odluka i za ostalih šest mjeseci, do današnjeg dana to se nikad nije desilo. Tokom tog perioda Vladi i ministarstvu upućeno je više pisama, upita i zahtjeva za razgovor, ostali su svi do jednog bez odgovora. Ne mogu da vjerujem da ne možete da odvojite 15 minuta za razgovor i odgovor ovim ljudima“, rekla je Karadžić-Jovičević.

Kao primjer navela je preduzeće „Queen Estrada“, po kojem je Banjaluka bila poznata, prvenstveno organizovanjem Oskara popularnosti, gostovanjem Ruskog baleta, a koje će, kaže, propasti ukoliko im niko ne pomogne.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture naveli su da samo četiri muzičara ostvaruju pravo na pomoć od Vlade RS, te da su oni bili uvršteni tokom aprila i maja.

Ističu da su upoznati sa problemima sa kojima se izvođači suočavaju, te da će i oni biti uključeni u mjere koje budu donošene u narednom periodu.

„Što se tiče pomenute djelatnosti, gdje je između ostalog i Queen Estrada, Vlada je upoznata sa njihovom situacijom, te će u narednom periodu, mjerama koje bude preduzimala, svakako uvrstiti i izvođačku djelatnost u smislu mjera koje će se provoditi u suzbijanju posljedica pandemije virusa korona“, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS.

CAPITAL: D. Eremija

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Muzičari na rubu egzistencije zbog korone

    1. Balavac

      Jedno pitanje za muzicare koji se zale..Koliko su poreza uplatili do sada, da li je bilo ko od njih ikada prijavio poreskoj primanja koja odmah za vrijeme muziciranja stave u dzep? Koji procenat svojih primanje prikazu na proeskoj kartici? 5% 10%? Recite iskreno, mozda je oko 0%

      • pusite ga

        to je taki zanat druze bolje da rade da imaju zasebe i za porodice nego da se neradi i drugo oni ipak uveseljavaju to je jako fin poso ja sam se zezno sto nisam uzo harmoniku puno bolje nego zidanje sacim se inace bavim i to naravno sve na crno nedam drzavi ni feniga