Capital.ba

Ruski oligarh tužio Republiku Srpsku

28.11.2020. / 14:55

BANJALUKA – I pored svih ustupaka koje je dobio od Republike Srpske, ruski oligarh Rašid Serdarov je, putem svoje kompanije „Comsar Energy“, tužio Vladu Srpske zbog poništavanja dozvola neophodnih za termoelektranu „Ugljevik 3“, saznaje portal CAPITAL.

comsar perović

Foto: Srna

Serdarov je tužio Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske pred Okružnim sudom Banjaluka jer mu je poništena ekološka dozvola za gradnju termoelektrane „Ugljevik 3“.

„U upravnom sporu tužitelj je bio “Comsar Energy Republika Srpska“ Banja Luka. Tužitelj je  tražio da sud poništi Rješenje o ukidanju Rješenja o izdavanju ekološke dozvole. Upravni spor je završen donošenjem Presude kojom se Tužba odbija kao neosnovana“, rekli su kratko u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ne navodeći da li se firma „Comsar“ žalila na takvu presudu.

U toj firmi na pitanja CAPITAL-a ne odgovaraju. Odgovor čekamo i od suda.

Nova ekološka dozvola za „Ugljevik 3” je neophodna zbog sporazuma koji je potpisan 2018. godine između BiH i Energetske zajednice u vezi sa studijom uticaja na životnu sredinu planirane TE „Ugljevik 3“, u kojem se BiH obavezala da neće koristiti postojeću ekološku dozvolu i da će se postupak procjene uticaja na životnu sredinu vratiti u ponovnu proceduru.

Do ovog sporazuma je došlo nakon što je Centar za životnu sredinu 2014. godine podnio žalbu Sekretarijatu Energetske zajednice u vezi sa ovim projektom. Prije žalbe, Centar je 2013. pokrenuo spor protiv Rješenja o izdavanju ekološke dozvole koje je poništeno 2017. godine od strane Vrhovnog suda RS i vraćeno na ponovno odlučivanje.

Dozvola mimo odluke suda

Potom je Ministarstvo izdalo novu ekološku dozvolu, ali nije sprovedena odluka Vrhovnog suda RS, te je Centar pokrenuo ponovni upravni spor. Svi sporovi okončani su navedenim sporazumom postignutim između BiH i Energetske zajednice 2018. godine o slučaju “Ugljevik 3”.

Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu kaže da uprkos dogovoru Energetske zajednice i BiH i odlukama suda, investitor nastavlja realizaciju projekta „Ugljevik 3“.

„Uz dozvolu institucija investitor nastavlja sa procesom procjene uticaja na životnu sredinu i pribavljanjem dozvola za povećani instalisani kapacitet blokova, koji nije ni planiran prethodnom dokumentacijom. Nadamo se da će svi dosadašnji napori da se zaustavi ovaj štetni projekat u konačnici rezultirati odustajanjem vlasti i investitora od „Ugljevika 3“, jer je očigledno da se radi o farsi i zamajavanju javnosti“, navela je Ibrakovićeva.

Novi ustupci i prijetnje

Portal CAPITAL objavio je u februaru ove godine da, iako ne poštuje Ugovor o koncesiji, Vlada Republike Srpske dozvolila je kompaniji „Comsar Energy“ da poveća snagu planirane TE „Ugljevik 3“ na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

Ruskom oligarhu Rašidu Serdarovu vlast Srpske na taj način je opet izašla u susret, a sve kako bi se povećala vrijednost koncesije i opravdala visoka cijena koju „Elektroprivreda RS“ planira da plati za otkup te koncesije, nakon što je odbijena ruska korporacija ZIO -“Podoljska fabrika za mašinogradnju”, koja je htjela beskamatno da izgradi „Ugljevik 3“, otkrio je portal CAPITAL.

Nakon objave, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović uputio je otvorene prijetnje redakciji portala CAPITAL i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću.

O radu „Comsara“ i koncesijama koje su dodijeljene toj firmi, kao i o ustupcima koje im Vlada RS pravi, CAPITAL piše godinama, a prvi tekst je objavljen još 2012. godine kada smo objavili detalje ugovora: https://www.capital.ba/ekskluzivno-tajni-ugovor-sardarova-i-ers-o-ugljeviku-3/

Više o poslovanju Sardarova možete pročitati i u tekstovima čiji linkovi su u nastavku:

Vlada RS se aneksima obavezala na brojne ustupke kompaniji „Comsar“

Vlada RS mijenja štetne anekse sa „Comsar Energy“

Ako se ne produži koncesija Rašid Serdarov odustaje od TE “Ugljevik 3”

Ruski oligarh napušta Srpsku sa 180 miliona KM u džepu!

Novi ustupci Serdarovu: Podiže snagu TE „Ugljevik 3“ da više naplati od Srpske

Perović prijetio CAPITAL-u: „Ugasiću vas. Imaćete mnogo problema spomenete li još jednom „Comsar“, bolje da se selite…“ (AUDIO SNIMAK)

Firmi „Comsar“, koju zastupa Perović, blokirani svi računi

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Ruski oligarh tužio Republiku Srpsku

    1. pale

      Ovo je mala maca za ono što se dešavalo sa koncesijom za mne Bistrica i Janjina. Za Riplija

      • Mrda

        Mrda li se mrda. Kupi li država koncesiju koju je već jednom prodala. Uvališel Kinezima vruć krompir. Najbolje bi bilo da i tu koncesiju kupi Pro Inter, iz Milana

        • RE Mrda

          Zbog toga Kapo du Tuti Kapi i ne smije ništa tom Mrdiću. Mrdić ga drži sa staklena damu i uscjenjuje. Naš knez Lacky Luciano je najucjenjeniji političar na brdovitom balkanu. Busa se i prsi na jednoj strani, a ovamo ne smije nikome ništa da uradi. Jer banda oko njega zna šta je sve radio i gdje je sve hapao

    2. Piki

      Sad ce se Dodik nagoditi sa njima kao sa Cicicem. Pa bratski podijeliti.

    3. Martin

      Naši vlastodršci se razbacuju sa prirodnim dobrima kao sa vlastitom očevinom. Hazarderski, bez analize i sa uključenom ličnom računicom. Takvo uređenje države i njeno vođenje vodi u propast.

    4. Jelisaveta

      Zašto im država ne raskine ugovor, ako nisu ispoštovali sve rokove, a nisu, za realizaciju tog projekta. Kada Drug Draško zasjedne u sedlo, letiće perje i sve će se saznati

      • re JELISAVETA

        PA JELISAVETA, DRŽAVA JEST’ JEDNAKO MAFIJA. ŠTA SE ONDA ČUDIŠ

    5. Sam Svoj Istraživač

      Probijeni su svi rokovi za realizaciju TE Ugljevik 3, naravno zbog propusta Comsara, a NeVlada RS nikada nije pokrenula postupak za raskid koncesionog ugovora. Postavlja se pitanje (naravno neupućenima) zašto, mada je odgovor više nego jasan svima. I sada Comsar ima hrabrosti (obraza, časti, ..) da podnosi bilo kakvu tužbu. S druge strane, cijeli svijet gasi TE radi zagađivanja, samo naša Sjeverna Koreja daje dozvole za izgradnju novih. Kriminal bez presedana (to se odnosi i na TE Stanare), ne samo domaćih kriminogenih političkih struktura, nego i tzv. Međunarodne Zajednice (i oni su saučesnici u zločinu) koja (kroz MMF, itd) i dalje odobrava kredite BiH, a time i RS. Uostalom, i FBiH je dala dozvole za izgradnju novih TE Tuzla. Da li neko od njih prođe kraj TE Tuzla, TE Uglevik, TE Stanari i vidi koji je to haos od zagađenosti. Naravno, veliki novac je u igri i tu “brat brata ne poznaje”. Kada je Comsaru toliko stalo do TE Ugljevik 3, zašto nije izgradio HE Mršovo, za koju je vrpca presijecana nekoliko puta, pred svake izbore. Zašto je Comsaru propao hotel u Ugljeviku i u Rudom. I pticama na grani jasno da se tu nije radilo o ozbiljnoj i realnoj investiciji, nego o spekulativnim poslovima. Tpa : da se, na jednoj strani, operu već prljavo zarađene pare a, na drugoj strani, da se koncesije preprodaju. Comsar se od prvog momenta nije koncentrisao na realizaciju koncesija, nego da ih “utopi” i debelo naplati. A pare podijeli sa korumpiranim političarima. Svi ozbiljni investitori u energetskom sektoru su na volšeban način odbijeni, a prostor ustupljen špekulantima. Ni Hamovićeva investicija u TE Stanari nije ozbiljna pošto se našla na putu čudnog kretanja kapitala za koji niko ne zna odakle potiče, tipa : ne pitaj me kako sam zaradio prvi milion. Nije slučajno da su najvećim (enormnim) kapitalo vani raspolagali bivši pripadnici UDBE. Da ih pojedinačno ne nabrajamo. Takozvani ljudi od povjerenje bivših komunističkih političara, u trenutku raspada JUGOSLAVIJE imali su su ključeve trezora i šifri u stranim bankama, koje su iskoristili. Nekada kaa su im šefovi umirali zbog starosti, nekada i za “živoga hadžije”, pa smo onda dobili razne Todoriće, Miškoviće…..Interesantna tema, kojm se skoro niko ne bavi, ko i na koji način izvozi, ali i uvozi, struju iz BiH, sa posebnim osvrtom na RS. Kada bi se to znalo i vidjelo, mnoge stvari u ebergetskom sektoru bi bile jasnije.

    6. Dragan

      Serdarov je ruski isto toliko koliko je Dodik srpski.

    7. Rato

      Siniša Majstorović je taj koji je tužio,a on je Prokurista u toj firmi,Rašidu je ukrao milione.Prevario je i Rašida i Vlasti RS
      Samo kuća na Krčmaricama sa bazenom vredi 3 000 000 km.

    8. Rato

      Taj Majstorović Siniša je sve prevario i godinama krade od Sardarova.
      Samo na geološkim istraživanjima je preko IPINA Bijeljina ukrao milione.
      Samo ugalj koji su pokrali u Ugljeviku na deponiji a nisu prijavili i marke platili ni Sardarovu ni poreskoj.Kriminalac teški.

    9. Rajak

      Nije Rašid tužio,to sve radi Siniša Majstorović,ogromnu štetu je napravio i Sardarovu i RS.
      Ukrao je milione od Rusa,samo kuća bazenom na Krčmaricama vrijedi preko 2 000 0000 km.

      • Solomon

        Ko je taj Siniša pa o njemu tako pišete.
        Advokati na sve imaju pravo.
        Njih zakon štiti ko bele medvede.

    10. Bio prisutan

      Vec mu placamo svaki mjesec za najam blindiranog mercedesa za naseg diktatora..Baja mu je fino prenio poruku (pitajte “prevodioca”) radi sa dozvolama sta hoces, tuzi institucije i RS, zabole me ali meni 30% (inace mu je tarifa 20%) ali ovde su u pitanju desetine miliona KM koje gradjani RS trebaju platiti pa je i tarifa veca..

      • RE bio prisutan

        Sve ovo što ste rekli je točno treba samo dodati da Anam Oni to rade ucijenjujući Rusa, pošto mu znaju tokove i porijeklo od penezi a sve zahvaljujući Anom Njemu Moskovljaninu koji ga je i doveo u vezu sa Capom Papom međutim, neko se u Rusovom slučaju malo previše zaigrao ne znajući da i Rus Konje Za Trku Ima Ruska Mafija, kao i sve druge, ne prašta Pješčani sat je skoro iscurio i, kada iscuri, na scenu stupaju drastične mjere blindiranji đipovi, koliko god su i blindirani, toliko su i hodajuća opasnost i oni koji ih prave, bolje reči naručuju, u njih uvijek ugrade i nešto što može u svakom momentu da se pokrene na primjer, uređaj za automatsko dopumpavanje guma, rezervni mjenjač za suvozača, krila za letenje, balone za naduvavanje za plovidbu, ….i tako dalje… da li je neko ko koristi Njegove blindirane automobile o tome razmišljao da neko ta trane može sa udaljensoti od nekoliko hiljada kilometara aktivira neki od tih rezervnih, a unaprijed ugrađenih uređaja a da neko osim što može u automobilu da se vozi po tvrdom putu, može, na primjer leti, plovi… možda je i to jedan od razloga što od tog Blindera svi bježe ko đavo od krsta Kinezi su onog pilota što im je bombardovao ambasadu našli u mišjoj rupi a Rusi ne zaostaju ništa za Kinezima nama neutralnim posmatračima ostaje samo da pratimo šta će se dalje događati.

      • Kinez

        Ovakve kao Serdarev treba pozdraviti, a ne pljuvati po njima. Ove što kritikuju treba pitati koliko su oni investirali opljačkanih para u RS. Lako je tuđim prstima kestenje iz vatre vaditi