Capital.ba

Ne prestaju sporenja oko projekta HES Gornja Drina

26.11.2020. / 8:21

SARAJEVO – Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je u razgovoru za BHRT da se protivi projektu Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina” te da će, ako ne drugačije, pokušati ga osporiti putem Ustavnog suda.

HES Gornja Drina

FOTO: ERS

Izetbegović je kritikovao Srbiju u ovom slučaju i predsjednika Aleksandra Vučića budući da nije konsultovana država BiH u čijoj nadležnosti je vodno blago BiH.

Elektroprivreda RS i Elektroprivreda Srbije formirali su zajedničko preduzeće radi realizacije Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”, kojim je predviđena izgradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine – Buk Bijela, Foča i Paunci. U tom preduzeću Elektroprivreda srbije ima udio od 51 posto, a Elektroprivreda RS 49 posto.

Na protivljenja ovom projektu regovao je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pozdravljajući potpisivanje zajedničke izjave RS i Srbije o realizaciji projekta.

Negativne reakcije dijela političke javnosti u Federaciji BiH, kao i pokušaji opstrukcije strateškog projekta Hidroenergetskog sistema Gornja Drina proizvod su nervoze zbog napretka i jačanja energetskog sektora Republike Srpske i saradnje sa Srbijom. Ne postoji nijedan objektivan razlog za osporavanje projekta koji se realizuje na korist građana, lokalnih zajednica, Republike Srpske i našeg regiona, niti postoje ustavne i zakonske prepreke da on bude realizovan“, kazao je ministar Košarac.

Košarac je ustvrdio da su institucije Republike Srpske poduzele aktivnosti na realizaciji ovog projekta u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima, pri čemu nije došlo do povrede ili odstupanja u odnosu na nadležnosti institucija na nivou BiH, uključujući i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.    Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!