Capital.ba

Krivična prijava protiv Viškovića pred specijalnim tužiocima

30.10.2020. / 13:23

BANJALUKA – Krivična prijava protiv predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, koju je podnio bivši direktor Inspektorata RS Predrag Tomić jer je nezakonito razriješen sa te funkcije, proslijeđena je Republičkom javnom tužilaštvu, saznaje portal CAPITAL.

Inspektorat

Radovan Višković (Foto: Srna)

Tomić je krivičnu prijavu protiv Viškovića podnio 21. septembra ove godine Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Okružni tužilac Gordana Mijatović prijavu je prije nekoliko dana proslijedila na postupanje Republičkom javnom tužilaštvu – Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, nekadašnjem Specijalnom tužilašvu RS.

U krivičnoj prijavi se navodi da je Višković nepostupanjem po pravosnažnim presudama počinio krivično djelo „Neizvršenje sudske odluke“ iz člana 341. stav (1), a u vezi sa stavom (3) Krivičnog zakonika RS i krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja“ iz člana 315. stav (1) Krivičnog zakonika RS.

Tomić premijera smatra odgovornim jer Vlada nije ispoštovala sudsku presudu i vratila ga na mjesto direktora Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Podsjećamo, Okružni sud Banjaluka u julu ove godine je po drugi put poništio smjenuTomića navodeći da ga je Vlada RS nezakonito razriješila.

Naime, sud je već ranije, prošle godine u martu, utvrdio da je Tomić nezakonito smjenjen 2018. godine. Vlada je zatim u maju prošle godine ispoštovala sudsku presudu, razriješila v.d. direktoricu Inspektorata Danijelu Batar i Tomića vratila na mjesto direktora. Međutim, izigran je sud jer je na istoj sjednici, samo par minuta kasnije, Vlada Tomića ponovo smijenila, a Batarevu ponovo imenovala.

Zbog toga je uslijedio novi sudski spor, a epilog je ponovo presuda u Tomićevu korist. Vlada je zatim 1. oktobra ove godine vratila Tomića na posao, da bi ga 8. oktobra ponovo smijenila.

Tomić je najavio dopunu krivične prijave protiv premijera Viškovića kao i podnošenje nove tužbe Okružnom sudu vezano za posljednju odluku o smjeni.

Tomić je na mjesto direktora Inspektorata RS postavljen 20. oktobra 2016. godine na period od pet godina i mandat je trebao da mu traje do oktobra 2021. godine.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Krivična prijava protiv Viškovića pred specijalnim tužiocima

    1. Podtepih

      Ta prijava kao i mnoge druge protiv vlasti će završiti u, što bi rekao Višković, u latici.
      Da ima države i pravde, a on morala on bi podnio ostavku, kad je to već učinio. Fuj.
      Bio jednom jedan Sanader…..