Capital.ba

Biznismenu iz BiH se zakovala investicija u Hrvatskoj od 20 miliona evra

29.10.2020. / 9:28

SARAJEVO – Još prošle godine u januaru je Petar Ćorluka, vlasnik Violete, regionalno najjače kompanije u proizvodnji higijenskih potrepština, postao vlasnik hotela Hrvatska, a “friško” je ovaj preduzetnik iz BiH preko firme Marea alta kupio i turističko naselje Urania.

hotel hrvatska

FOTO: Travelino.hr

S kupnjom Uranije smo iznimno zadovoljni, radi se o velikom kompleksu, a što ćemo tu graditi, mogu samo reći – ono što bude u skladu s urbanističkim planom“, komentarisao je Ćorluka.

Iako je prošle godine, odmah nakon kupovine, najavljivao kako će čim prije krenuti konkurs za izradu, odnosno odabir najboljeg idejnog rješenja, te potom i obnova i proširenje hotela “Hrvatska”, realizacija je još daleko.

U prvobitnim je planovima čak bilo zamišljeno da se rekonstrukcija okonča do kraja ove godine. S koronom ili bez korone, od toga nema ništa, no ne zbog toga što se Ćorluka predomislio, jer u protivnom ne bi ulagao u susjedni turistički objekt “Uraniju”. Riječ je o nečemu drugom, piše Slobodna Dalmacija.

Idejno rješenje smo usvojili, ali administracija je, nažalost, spora. Realizacija usvojenog idejnog rješenja rekonstrukcije hotela “Hrvatska” je “na čekanju” jer su nadležna tijela odlučila da za planiranu rekonstrukciju i proširenje objekta. Opština Baška Voda treba izraditi urbanistički plan uređenja. Zahtjev za donošenje odluke o izradi urbanističkog plana za predmetni obuhvat poslali smo Općini Baška Voda inicijalno u veljači 2019., a nakon toga ponovno u dva navrata, ali iz nama nepoznatih razloga procedura za izradu UPU-a još nije pokrenuta. Ipak, ne želimo započeti s radovima bez valjanog odobrenja nadležnih organa“, objašnjava Ćorluka, kojega su novinari pitali je li dobio obrazloženje od Opštine Baška Voda.

Još uvijek čekamo konkretan odgovor i upute lokalne administracije. Mi želimo da to bude pisanim putem i da bude transparentno, i u svemu ćemo se prilagoditi pravilima. Čim lokalna zajednica usvoji urbanistički plan uređenja i dobijemo dozvolu za gradnju, budite sigurni da odmah krećemo s realizacijom ovog projekta vrijednog oko 20 miliona eura, te i podizanje hotela “Hrvatska” na 4 zvjezdice. Strpljivi smo, i poštujemo pravila i sredinu u koju smo došli. Imamo dosta posla i investiramo naše vrijeme i sredstva prvenstveno u rad “Violete”, koja već ima 1200 zaposlenih. Istražujemo mogućnosti i u drugim proizvodnim djelatnostima koje su primarni fokus rada grupe Violeta“, kaže Ćorluka, koji je odnedavno ušao i u prehrambenu industriju kupnjom tvornice “Lasta Čapljina”.    Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!