Capital.ba

Potvrđeno: Specijalizirao za hirurga tezgareći po Njemačkoj

28.10.2020. / 14:26

  • Izvor iz bolnice u Njemačkoj potvrdio za CAPITAL kako je doktor umjesto na specijalizaciji u Beogradu bio kod njih zaposlen kao asistent doktora
  • Dok je bio u Njemačkoj, Stanka Baću u Beogradu pokrivao prijatelj
  • Nadležni organi u Srpskoj za dva mjeseca nisu uradili ništa kako bi se ovaj slučaj rasvijetlio

 

PRIJEDOR – Doktor Stanko Baćo, hirurg prijedorske bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ definitivno je umjesto na specijalizaciji u Beogradu bio zaposlen u bolnici u Njemačkoj, čime se ogriješio o brojne zakone i pravila.

Stanko Baćo

Tu informaciju je za portal CAPITAL pod uslovom anonimnosti potvrdio visoki izvor iz bolnice u Majenu, u blizini Koblenca gdje se doktor zaposlio 2013. godine i tu boravio sve do jula naredne godine, da bi se nakon toga vratio u Beograd, pretvarajući se kako je na specijalizaciji bio cijelo vrijeme.

Kod nas je bio angažovan od 11. marta 2013. do 31. jula 2014. godine, i bio je pomoćnik doktora hirurga Martina Volfa. U početku je bio raspoređen na odjel opšte hirurgije, a kasnije je bio nadležan za preoperativnu pripremu i postoperativnu njegu pacijenata“, kaže naš izvor.

On dodaje da je Baćo uglavnom asistirao, ali i da je izveo i nekoliko manjih hirurških intervencija pod nazorom stručnjaka.

Nakon nekoliko sedmica počeo je raditi u hirurškoj dežurnoj službi. Velika prednost mu je bila što je Njemački jezik govorio skoro perfektno“, ispričao nam je izvor iz njemačke bolnice.

Podsjećamo, bolnica u Prijedoru je Stanka Baću poslala na specijalizaciju u Beograd i debelo plaćala njegove troškove usavršavanja. Ipak, kako se ispostavilo mladom doktoru cilj nije bila srpska prestonica. Iskoristio je dobro poznavanje Njemačkog jezika i zaposlio se u gradiću Majenu, gdje je paralelno primao dvije plate.

Sve to priznao je i sam Baćo priznao, a što portal CAPITAL objavio u tekstu „Prevarama do diplome: Hirurg specijalizaciju u Srbiji završio tezgareći u Njemačkoj“, koji možete pročitati OVDJE.

Međutim, i pored brojnih dokaza i priznanja koje smo objelodanili, nadležni u Srpskoj nisu uradili gotovo ništa kako bi se ovaj slučaj do kraja rasvijetlio.

Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru je formiralo predmet protiv Baće, ali rezultata za sada nemaju.

Na navedenom predmetu se radi u skladu sa dinamikom i planom rješavanja predmeta u Okružnom javnom tužilaštvu. Takođe imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju ne može se precizirati kada će biti donešena tužilačka odluka“, poručili su nam oni.

Prijedorska bolnica je na Baćinu specijalizaciju potrošila na desetine hiljada maraka. Ipak, uprava na čelu sa direktorom Mirkom Soviljem, od početka „pere ruke“ pravdajući se činjenicom da je njegova diploma legalna, sa čime pokušavaju da sa sebe skinu odgovornost.

Jedan od mogućih motiva je i mito, o kojem je Baćo otvoreno pričao, a što smo takođe objavili u tekstu „Policija istražuje “hirurga” iz Prijedora, direktor bolnice nezainteresovan“.

Takođe novi dokazi do kojih smo došli ukazuju na to da su i ostali Baćini nadređeni možda ipak imali uvid gdje se nalazi.

Da li bi smeo da kažem Tihom da idem na na npr. tri meseca. Da li bi me pokrio?“, stoji u jednoj poruci iz maja 2013. godine.

„Tihi“ je inače jedan od nadimaka doktora Tihomira Čoprke, načelnika Odjela hirurgije u prijedorskoj bolnici koji je Baćin dugogodišnji nadređeni. On nije bio raspoložen za razgovor pa je naša pitanja o njegovoj ulozi u svemu, izignorisao.

U našem posjedu je i Baćina e-mail poruka koja dosta toga otkriva kada je u pitanju pokrivanje njegovog odsustva sa specijalizacije u Beogradu. Kako se iz nje vidi, najveći dio posla mu je obavljao prijatelj Vladan.


Baćo je imao obavezu prijedorskoj bolnici slati i potvrde za odvojen život. Na osnovu njih je dobijao određenu naknadu, a služile su ujedno kao svojevrsna kontrola da li je tamo gdje bi trebao da bude. Potpisivao ih je mentor sa odjela na kojem je bio u zavisnosti od programa, ali kako je od njega bio udaljen nekoliko stotina kilometara, našao se u velikom problemu. Kada su te naknade ukinute, bukvalno mu je „svanulo“.

U poruci iz maja 2013. godine, dakle kada je već „pustio korjene“ u Njemačkoj on piše:

Samo da mi je pregurati do kraja juna i da ukinu taj odvojeni život. Tek sada će bti sumnjivo, pošto sada neću slati potvrde, sad ih više nemam

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske mjesecima ćute o ovoj pojavi. Ministar Alen Šeranić nam je još početkom mjeseca obećao izaći u susret. Uputio nas je na svoju službu za odnose s javnošću, od koje još čekamo njegov komentar na sve što se dešava u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ministarstvu je pisao i „Transparency International BiH“ iz kojeg su tražili da se ispitaju medijski navode. Lopticu su prebacili na istražne organe.

Provjera validnosti diplome o stečenom stručnom nazivu specijaliste opšte hirurgije je u nadležnosti ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno okružnog javnog tužilaštva“, stoji u njihovom odgovoru.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Potvrđeno: Specijalizirao za hirurga tezgareći po Njemačkoj

    1. Gojko

      Pa ovdje se radi o udruženom krivičnom djelu.
      Direktor Sovilj je najviše odgovoran za čitavu stvar. Ugovor o specijalizaciji nije dobro praćen od nadležnih službi u Soviljovoj bolnici. Baćo je bio u obavezi da se javi ako prekine specijalizaciju i da svaki mjesec dostavi potvrdu o prisustvu na specijalizaciji radi isplate naknada za platu. To je propust Pravne službe bolnice.
      Vidi se javašluk u samoj organizaciji kolanja dokumentacije. Mislim da bi se istraga ozbiljno trebala pozabaviti ovim problemom, ako ništa zbog budućih specijalizanata, kao i činjenice da svako ne može biti direktor.

    2. mo

      Ajde otjerajte i ovo malo medicinskog kadra što je ostalo u ovoj tvorevini. Zašto je išao prije svega da tezgari, je li zato što mu se ovdje vrtjelo u glavi od obilja novca i prihoda?

      • Remo

        Svi bi mi tako.da se smije. Ali zakon je ocigledno selektivan. Ko se utali sa soviljem i coprkom moze.A drugi specijalizanti onda ne smiju ni na godisnji.
        Kamo srece da i ja mogu jednu platu dobijati na poklon a jednu da zaradjujem i to ni manje ni vise nego u njemackoj. A ja zivim od ove jedne koja kasni dva mjeseca.

      • Re mo

        Baćo je išao u Njemačku zato što je lakom na pare. Ovaj kriminal je planirao i uvukao Sovilja (doduše i on je zarobljen u kriminalu) i Čoprku.
        Nikuda on ne ide iz, kako vi kažete, tvorevine dok ne odleži zatvor, sa pajtašima, i dok ne vrati pare od specijaliuzacije.

    3. Stojan

      Da li neko nadležan u ovoj državi da razmisli pa ovaj Baćo još radi, a pod istragom.
      Razumljivo, Sovilj primio 20.000e.a, Čoprka 15.000e.
      Treba proširiti istragu za saučesništvo i primanje mita na Sovilja i Čoprku.

    4. Tuzba

      Ajmo tuzba na bolnicu koja je obezbijedila preglede od nekvalifikovanog doktora. Koga je ‘hirurg’ pregledao i operisao sad fino moze da trazi odstetu od bolnice.

    5. Ana

      Mirko mirko pravi si Nemirko. Sve je na Stojana hajka da narusava ugled bolnice a vidi tebe poslanice u Narodnoj Skupstini RS. Moze li gore od ovoga sto ti radis Mirkane?

    6. Gospe

      Pa ljudi moji ovdje je najveći krivac ovaj direktor Sovilj, koji je uzeo pare od Stanka Baće i pravi se da je sve u redu.
      Taj isti Sovilj kontroliše doznake bolovanja svojih neistomišljenika, a u slučaju Baće, papiri su u redu, bez obzira kako je došao do papira (kupovinom). Što je još najgore u svemu Sovilj je
      poslanik u NSRS. Sramota.

    7. Reministar

      Sta ce jadni ministar?? On i masku skida kad mu dodik naredi. Kakva struka? O cemu da pricamo?

    8. Ministar

      Gledajući dnevnik, vidio sam kako dotični ministar Šeranić kaže da će se pozvati i specijalizanti zbog korone, da pomognu. Šta ako ima još kao što je Baćo, pa su pobjegli sa specijalizacije u Njemačku na tezgarenje. Hoće li i dalje Šeranići, Sovilji i Čoprke ćutati na takav odnos prema programu specijalizacije.

    9. Rebuca

      Nikoga on nije uvukao, nisu oni bez mozga, oni su placeni. A koga kupis taj mora da slusa. Bicuj bicuj me.

    10. Ina

      Novinar dodje do informacija tuzilastvo nece.. Ooops…. hocu reci ne moze. Strasna je drzava u kojoj zivimo.Ooops i did it again…Cuj mene drzava

      • Zoran

        Sve se može kad se hoće, a kad neće onda neće. Ovo će biti u ladici, sve dok Sovilj ne bude na tapetu, Čoprka i Baćo će biti kolateral.
        Kakvu će poruku budućim specijalizantima poslati okružno tužilaštvo ostaje da se vidi.

    11. Ivan

      Ovo je izgleda udruženi kriminal. Baćo je načinio više krivičnih djela, Sovilj i Čoprka prikrivanje krivičnog djela i primanje mita. Aferim

    12. Lopov

      Čoprka i Sovilj, otkako se policija umiješala, su Baću pustili niz vodu

      • Re kopov

        Da je pravde, Baćo bi bio suspendovan sa mjesta “hirurga” dok traje istraga. Ali protektorat Sovilja i Čoprke još malo će trajati. Samo Baćo ima rezervni plan, bijeg u Austriju ili Njemačku.

        • Rerelopov

          Da je pravde ovo se ne bi moglo ni desiti. A kad se desilo bilo bi odmah sankcionisano a ne da ovako nekaznjeno sluzi kao primjer mladim ljekarima.

    13. Marke

      Ko još Šeranića doživljava kao ministra?
      On je sve prebacio na Dodika. Zašto prima platu.?

    14. Buca

      Šta reći za direktora iz sjenke, Čoprku? Čovjek sa sto lica, a pred novinarem se ućutio. Uvukao je Baćo i Sovilja i Čoprku u svoj kriminal.

    15. Stojanka

      Sovilj i Čoprka dobro obavljaju zadatke zašto su plaćeni. Da su u ratu bili u rovu nijedna linija ne bi bila ugrožena.