Capital.ba

Prihodi „Krajinapetrola“ pali za 12,5 miliona KM

27.10.2020. / 13:31

BANJALUKA – Ograničeno kretanje i ograničenje marže za vrijeme pandemije virusa korona uveliko je stanjilo pazare na benzinskim pumpama u Srpskoj. Prihodi banjalučkog „Krajinapetrola“ u devet mjeseci ove godine su manji za 12,5 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine.

Krajinapetrol

FOTO: Krajinapetrol

Sa 41 milion maraka koliko je u preduzeću inkasirano od januara do septembra 2019. godine, u prva tri kvartala ove 2020. godine prihodi su značajno manji i iznose 28,5 miliona KM.

Iako su troškove smanjili za preko deset miliona maraka, što se najviše ogleda kroz nabavnu vrijednost prodate robe, zabilježen je poslovni gubitak od 348.288 KM.

To je daleko od 1,1 miliona maraka dobiti koliko je „Krajinapetrol“ prijavila za devet mjeseci prošle godine.

Inače, pored toga što se pandemija virusa korona negativno odrazila na poslovanje preduzeća, negativno utiče i na aktivnost investitora.

Tako je Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske odgodila prodaju akcija koje posjeduje u preduzeću jer su potencijalni kupci poprilično oprezni u ovom periodu.

CAPITAL je objavio da je INA zainteresovana za kupovinu “Krajinapetrola” te da je Vlada Republike Srpske spremna da proda državni udio te da je dala dozvolu INA-i da izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

Bivši direktor „Hidroelektrana na Vrbasu“ Nedeljko Kesić uložio je milione maraka u pokušaju da prije hrvatske “Industrije nafte – INA” kupi banjalučki „Krajinapetrol“, posljednje preduzeće iz naftnog sektora u kojem je Republika Srpska najveći akcionar.

Kesić je kupovinom akcija i povećanjem udjela na 32,27 odsto došao u poziciju da objavi ponudu za preuzimanje, ali je dobio negativno mišljenje uprave.

“Krajinapetrol” je u prošloj godini imao prihode od 54,9 miliona maraka i dobit od 1,3 miliona KM.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!