Capital.ba

Sukob srpske, hrvatske i sarajevske lutrije

26.10.2020. / 13:28

SARAJEVO – „Državna Lutrija Srbije“ i preduzeće „Nirvana“ iz Zagreba godinama vode pravi mali rat koji je nastao iz njihovih poslovnih odnosa, a koji je kulminirao skandalom iz 2015. godine tokom loto izvlačenja, kad je prikazan broj prije nego što je loptica izašla iz bubnja. Sukob se prelio i na tržište Bosne i Hercegovine, gdje preko „Lutrije BiH“ tjeraju pravdu i „skidaju“ poslove jedni drugima, saznaje portal CAPITAL.

lutrija

FOTO: Pixabay

Naime, „Lutrija BiH“ je prije dvije godine firmi iz Hrvatske dodijelila posao vrijedan 400.000 maraka, gdje je „Nirvana“ trebala da izvrši modernizaciju softvera za redovna i vanredna kola TV Binga, te, softvera za uplatu i isplatu srećki.

Međutim, umiješala se „Državna Lutrija Srbije“ i to preko Kancelarije za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH. Uspjeli su da obore ovaj postupak, a biće im vraćeno i 3.500 KM koliko su uplatili za pokretanje žalbenog postupka. „Lutrija BiH“ je tužila Kancelariju, ali je Sud BiH tužbu odbio.

Po ocjeni upravnog vijeća osporeno rješenje je doneseno pravilnom primjenom materijalnih propisa nakon prethodno pravilno utvrđenih činjenica“, stoji u presudi Suda BiH.

Inače „Državna lutrija Srbije“ je svoju žalbu zasnovala na tome da je prilikom dodjele ugovora i izbora „Nirvane“ vođen pregovarački postupak bez objave obavještenja.

Riječ je o jednom od najmanje transparentnih postupaka kod javnih nabavki, a koji se sprovodi samo u posebnim okolnostima, a koje prema navodima iz žalbe nisu dokazane.

Sa druge strane „Lutrija BiH“ je navela kako se taj postupak vodio jer „Nirvana“ jedina u BiH može pružiti takvu vrstu usluge, ali u Kancelariji za razmatranje žalbi to nisu prihvatili.

Poziv se pregovarački postupak se poništava kao i sve odluke i radnje koje su iz njega proistekle“, stoji u odluci KRŽ BiH.

Podsjećamo, preduzeće iz Hrvatske našlo se u žiži javnosti 2015. godine kada ih je „Državna lutrija Srbije“ označila kao glavnog krivca za skandal tokom loto izvlačenja, jer su koristili njihov softver.

Da podsjetimo, tokom jednog od izvlačenja u julu te godine se na ekranu pojavio broj kugle koja se i dalje vrtila u bubnju, odnosno prije nego što je iz njega izašla.

Međutim, sa druge strane iz „Nirvane“ su to negirali uz kontraoptužbu da im je sve naštimano kako im se ne bi platio dug koji srpska lutrija prema njima ima od 2011. godine.

Ovaj slučaj ispitivalo je i nadležno tužilaštvo, a postupak je obustavljen usljed nedostatka dokaza.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Sukob srpske, hrvatske i sarajevske lutrije

    1. Arsen Dobrota

      2015. godine nakon Loto skandala u Državnoj lutriji Srbije tadašnji direktor DLS Aleksandar Vulović zlonamjerno je za grešku svojih programera optužio našu firmu Nirvana d.o.o. . Nakon što je nedvojbeno utvrđeno da je softver za kontrolu tv.izvlaćenja lutrije Srbije napisao njegov vanjski suradnik direktor lutrije Srbije podnio je ostavku “iz moralnih razloga”, o čemu je vaš portal pisao 15.7.2015.godine. Državna lutrija Srbije u to vrijeme bezpravno je koristila integralni lutrijski softverski sistem za priređivanje klasičnih igara naše firme Nirvana d.o.o, a nakon toga je reverznim inženjeringom kopirala naša autorizirana softverska rješenja. Nakon ovih javnih optužbi mi smo kod privrednog suda Srbije podigli tužbu za naknadu direktne štete u vrijednosti od preko 9 miliona Eura. Spor se vodi već pune dvije godine. Državna lutrija Srbije svoje frustracije sada pokušava rješiti tako da blokira rast Lutrije BiH formalonim rušenjem svih tendera za javne nabavke Lutrije BiH.Treba napomenuti da je Državna lutrija Srbije od svog osnutka koristila softverski sistem firme Nirvana d.o.o., a taj softver koristile su i lutrije u Regiji : Loterija Slovenije, Hrvatska Lutrija, Lutrija Bosne i Hercegovine,Tutun Lotarija Makedonije, Lutrija Republike Srpske i Lotaria e Kosoves. Dok Lutrija BiH bilježi stalni rast prihoda, promet igara na sreću Državne lutrije Srbije značajno je pao nakon prestanka suradnje sa Nirvanom d.o.o. pa sada lutrija Srbije svojim zlonamjernim djelovanjem nastoji spriječiti dalji rast Lutrija BiH. Po onom našem “nek i komšiji crkne krava !!!”