Capital.ba

Renault se oporavlja nakon velikog pada

25.10.2020. / 8:20

PARIZ – Francuski proizvođač automobila Renault preliminarno je u petak izvijestio o oporavku prodaje automobila u trećem kvartalu nakon oštrog pada u prvom valu koji su prouzrokovale oštre mjere suzbijanja pandemije koronavirusa.

Renault

U periodu od jula do septembra prihodi Renaulta smanjeni su za 8,2 posto prema istom razdoblju lani, na 10,37 milijardi eura.

Pad prihoda znatno je ipak blaži u poređenju sa prvom polovinom godine, kada su smanjeni više od trećine. U prvoj polovini godine kompanija je poslovala s rekordnim neto gubitkom od preko sedam milijardi eura.

Francuski proizvođač imao je, međutim, problema i prije pandemije, koja je snažno uzdrmala automobilska tržišta, podsjeća Reuters.

Novi izvršni direktor želi preokrenuti dugoročnu strategiju globalne ekspanzije i usredotočiti se na veću prodaju skupljih automobila kako bi povećao profitabilnost.

Koristi od takvih nastojanja kompanija je počela osjećati u trećem kvartalu, kada je povećala udio na evropskom tržištu budući da su ovlašteni distributeri počeli s radom nakon lockdowna. Drugi je razlog 157-postotni skok prodaje električnog automobila Zoe.

U trećem kvartalu Renaultova je prodaja u Evropi pala 2,9 posto, osjetno blaže nego tržište u cjelini koje se smanjilo pet posto. Samo u septembru poskočila je osam posto.

Procjene o dobiti za 2020. Renault nije objavio ali je upozorio da su izgledi za iduću godinu neizvjesni budući da bi prijetnja novog lockdowna zbog pandemije mogla ponovno pogoditi njihovo poslovanje.    Biznis.info

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!