Capital.ba

Coca-Cola će smanjiti broj brendova za 50 odsto

24.10.2020. / 15:21

NJUJORK – Američka korporacija “Coca-Cola” namjerava smanjiti broj brendova koje nudi na svjetskom tržištu za oko pola na 200, navodi se u saopštenju najvećeg svjetskog proizvođača pića.

Coca-Cola

FOTO: Pixabay

Kompanija očekuje da će u svoj portfelj uključiti približno 200 osnovnih marki, što je smanjenje za oko 50 posto u odnosu na trenutnu cifru, a ukinuće i neke od svojih proizvoda, kao što su Ziko i Tab“, navodi se u izjavi.

Međutim, dokument, koji je u četvrtak objavljen na web stranici kompanije, nije precizirao od kojih će se marki odustati.

CNN je citirao izvršnog direktora Coca-Cole Jamesa Quincyja koji je tokom virtuelne konferencije u kojoj su učestvovali investitori i analitičari rekao da će neke marke pića vjerovatno biti ugašene. Objasnio je da se u mnogim slučajevima radi o proizvodima koji se proizvode i plasiraju samo u nekim dijelovima Sjedinjenih Država, a ne u cijeloj zemlji.

Coca-Cola je pojasnila da se namjeravaju usredotočiti na marke “s najvećim potencijalom za rast potrošačke baze”.

Ranije u četvrtak, američki prehrambeni gigant izvijestio je da su prihodi i dobit pali u trećem kvartalu ove godine, s obzirom na to da su mnogi restorani i bioskopi zatvoreni zbog pandemije koronavirusa.

Prihod Coca Cole od jula do septembra opao je za 9 posto na 8,7 milijardi dolara. U međuvremenu je zarada po akciji potonula 33 posto na samo 40 centi.

Prodaja na javnim mjestima pala je za 15 posto, nešto niže nego u aprilu, koji su obilježile najstrože mjere zatvaranja, kada je prodaja potonula za 50 posto. Coca Cola zarađuje otprilike polovinu prihoda od prodaje bezalkoholnih pića na javnim mjestima.    Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!