Capital.ba

“MG Mind” objavio planove sa “Novom bankom”

23.10.2020. / 11:25

BANJALUKA – Kompanija “MG Mind” iz Mrkonjić Grada, koja ima 64,5 odsto akcija u “Novoj banci” Banjaluka objavila je jutros ponudu za preuzimanje preostalih akcija.

Nova banka

FOTO: Nova banka

Preduzeće u vlasništvu biznismena Mladena Milanovića Kaje se obavezalo kako će za svaku akciju da plati pola marke, što je prosječna cijena po kojoj se trgovalo na berzi u posljednjih pola godine kada su akcije “Nove banke” u pitanju.

Ponudilac se obavezuje da će platiti cijenu navedenu u ovoj ponudi za sve deponovane akcije u roku od 10 (deset) dana od dana isteka roka važenja ove ponude. Rok važenja ove ponude za preuzimanje je 30 (trideset) dana od dana njenog objavljivanja”, stoji u ponudi.

Takođe, otkriveni su i budući planovi kada je poslovanje “Nove banke” u pitanju, a oni obuhvataju trajni rast, povećanje profitabilnosti uz optimizaciju troškova i digitalizaciju, te širenje palete proizvoda i usluga uz podršku te podrška programima koje će realizovati državne institucije, lokalna uprava i razvojna banka.

Ponudilac je stava da Banka treba da nastavi svoju pionirsku ulogu u razvoju proizvoda i usluga, te će treba kontinuirano proširivati postojeću paletu. Jačanjem svoje kapitalne baze, banka će biti u mogućnosti da na adekvatan način realizuje ovu aktivnost”, stoji u ponudi.

Jedan od prioriteta će biti i smanjivanje učešća nekvalitetnih kredita.

Ponudilac je stava da Banke treba da sve svoje resurse usmjeri ka smanjenju učešća nekvalitetnih kredita u ukupnom portfoliu kredita, te ka poboljšanju zdravlja i kvaliteta kreditnog portfelja”, navodi se u ponudi.

U dokumentu se ocjenjuje kako preuzimanje ni na koji način neće imati negativan uticaj na prava i status radnika “Nove banke”, za koje postoji posebna strategija.

Banku čine njeni zaposleni, tako da će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti razvoju svojih zaposlenih i očuvanju zaposlenih koji posjeduju posebna znanja i vještine i koji su nosioci intelektualnog kapitala. Uspostavljanje pokazatelja za izdvajanje ključnih zaposlenih, sistemski odnos prema njima, artikulacija motivacionih preferencija, planovi karijernog razvoja, su samo neki elementi ove strategije”, piše u Javnoj ponudi za preuzimanje.

Na sajtu Banjalučke berze jutros je osvanulo i Rješenje Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) kojim se odobrava “MG Mindu” objavljivanje ponude za preuzimanje.

U tom Rješenju se navodi kako je ponudilac deponovao 23,86 miliona maraka kao depozit za plaćanje preostalih akcija.

Svi elementi ponude su u skladu sa Zakonom”, stoji u ovom dokumentu.

Inače, osnovni kapital “Nove banke” podijeljen je na 134.637.768 redovnih akcija npominalne vrijednosti od jedne KM. “MG Mind” je na dan objave ponude za preuzimanje, vlasnik 86.899.378 akcija.

Podsjećamo, portal CAPITAL je nedavno najavio kako Kajino preduzeće u potpunosti ide u preuzimanje “Nove banke”, što se i dešava.

Donedavno su imali oko 29 odsto udjela u banci, nakon čega su preko noći”stekli još 35 odsto.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: “MG Mind” objavio planove sa “Novom bankom”

    1. zanimljivo

      Ovakva otimačina ljudi bliskhi vlastima, u ovom slčaju znamo ko stoji iza te firme i u kakvim je vezama s Dodikom, ovaka otimačina bila je samo pred pad srpske krajine, kao pred neko veliko zlo otimate bre.Stanite malo, i ne samo s ovim, masa je primera kako surovo unitšavate ostale privredne subjekte da bi oteli sebi.

    2. Direkt

      Da hoće da uvedu skroz online poslovanje, bili bi prva banka u BiH po tome.

    3. Lemi

      Veliki novac

    4. Lemi

      Lijepo to zvuci