Capital.ba

Elektroprivreda HZHB gradi svoju drugu vjetroelektranu u Poklečanima kod Posušja

22.10.2020. / 8:20

MOSTAR – Nakon vjetroelektrane Mesihovina, koja je prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini, Elektroprivreda HZHB nešto južnije planira graditi jedan sličan objekat.

vjetroelektrana

Radi se o planu izgradnje vjetroelektrane Poklečani pored Rakitna, a koja bi svojim položajem iskorištavala veliki potencijal sjevernih vjetrova koji pušu s obližnjih visova Čvrsnice. Projekat izgradnje dio je programa javnih investicija Federacije BiH 2021. – 2023. godine.

Kako Večernji list saznaje od Marije Buntić, rukovoditeljice sektora korporativnih komunikacija Elektroprivrede HZ HB, vjetroelektrana (VE) Poklečani nalaziće se u sjevernom dijelu opštine Posušje oko 12 kilometara sjeverozapadno od središta opštine, na širem planinskom području planine Štitar sjeveroistočno od Rakitna.

Ovo područje procijenjeno je pogodnim za izgradnju vjetroelektrane na osnovi dosadašnjih mjerenja i analiza.

Temelj za planiranje i pripremu izgradnje vjetroelektrane Poklečani su analize vjetropotencijala koje su nužan preduslov modeliranju uticaja svake vjetroelektrane na okolinu i društvo. U tu svrhu JP EP HZ HB instalirao dva mjerna stupa visine 50 metara s kojih se dugi niz godina prikupljaju i obrađuju mjerni podaci.

Kada je riječ o idućim koracima, u ovoj godini biće postavljen i treći mjerni stup visine 100 metara, čime će se dobiti još potpunija slika vjetropotencijala na lokaciji.

Inače, u 2020. godini provedena je javna nabavka za studiju vjetra VE Poklečani, a nakon procedure javnih nabava sklopljen je ugovor s kompanijom Megajoule Adria d.o.o. iz Zagreba. Ova studija, kako je objašnjeno, definisaće tip i raspored vjetroagregata, daće procjenu potencijala proizvodnje električne energije VE Poklečani te će služiti kao ulazni parametar nove studije izvodljivosti VE Poklečani kako bi se nastavilo s procedurama ishođenja dozvola.

U toku su pripreme za izradu tehničke dokumentacije za izvedbu svih potrebnih studija i tehničkih dokumenata koji će služiti kao temelj za ishođenje dozvola.

Ukupna vrijednost projekta biće poznata nakon dovršetka izrade projektne dokumentacije, a konačna jedinična snaga vjetroturbine bit će definisana nakon provedbe javnog nadmetanja za nabavu vjetroturbina i ugovaranja isporuke.    Klix

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!