Capital.ba

Čiji će biti milioni tona litijuma u Boliviji?

20.10.2020. / 8:20

LA PAZ – Nije od ishoda nedjeljnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Boliviji strijepio samo bivši bolivijski predsjednik Evo Morales, u egzilu u Argentini, nego i kapital širom svijeta – recimo njemački. I to otvoreno, kako je opširno dokumentovao ARD.

litijum

FOTO: Pixabay

20

Bolivija ima najveće poznate rezerve litijuma na svijetu, sirovine apsolutno ključne za proizvodnju električnih automobila. S tom proizvodnjom je moćna njemačka automobilska industrija nešto izgubila korak u odnosu na Teslu i Kineze.

Pristup najvećem svjetskom nalazištu litijuma – 21 milion tona u Slanom jezeru kod mjesta Uyuni u Andima na 3.600 metara visine – riješilo bi mnoge njemačke proizvodne probleme.

Njemci misle da bi partnerstvo sa njihovom kompanijom ACI iz Baden Virtemberga riješilo i bolivijski problem s parama, ali su Bolivijci, naročito pripadnici lokalnih zajednica oko nalazišta litijuma, ocijenili da njihov interes -učešće u profitu, fabrika baterija – nije najbolje uzet u obzir i Evo Morales je, u gužvi oko prošlogodišnjih predsjedničkih izbora, oktobra 2019. raskinuo zajednički projekat bolivijske države s Njemcima za eksploataciju litijuma. Za koji su, tvrdi ARD, jako zainteresovani i Kinezi i Tesla, prenose Ekonomskevesti.com.

Zanimljivo da ARD u svojoj analizi ocjenjuje da su Bolivijci strijepili da će privremena predsjednica države Žanin Anjes raskrčmiti ovo bogatstvo prepuštajući ga multinacionalnim kompanijama. Ona je bila prinuđena da povuče svoju kandidaturu na izborima čiji će rezultati biti objavljeni tek kad svi glasovi budu prebrojani. Iz razumljivih razloga.    Bankar.me

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!