Capital.ba

ERS “osvježava” informacioni sistem sa 19,5 miliona maraka

19.10.2020. / 13:38

TREBINJE – Dok zavisna preduzeća u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske gomilaju gubitke na štetu RS i drugih akcionara, a nezadovoljstvo radnika raste iz dana u dan, Uprava mješovitog holdinga je odlučila da osvježi i modernizuje informacioni sistem i za to izdvoji 19,5 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

ERS informacioni

FOTO: Capital

Riječ je o sistemu SAP koji je u Matičnom preduzeću ERS i 11 zavisnih preduzeća implementiran između 2012. i 2016. godine, a preko kojeg se vodilo kompletno poslovanje.

Dok se pandemija virusa korona širi, budžet slabije puni, a zaduženja rastu, Uprava ERS na čelu sa Lukom Petrovićem sada želi da i ostala preduzeća, koja su osnovana u međuvremenu, budu uključena u taj sistem, ali i da ga “pojača” sa nekoliko dodatnih modula, te obnovi licence koje su istekle zaključno sa 2019. godinom.

Riječ je o ograničenom postupku javne nabavke, koji će biti sproveden u dvije faze. U fazi pretkvalifikacije kandidati podnose zahtjeve za učešće, a u drugoj fazi će onima koji su kvalifikovani biti upućen zahtjev za dostavljanje ponuda.

Plan je da se u postojeći informacioni sistem ugradi modul za ljudske resurse i obračun plata i naknada, a kako tvrde u Upravi cilj je ušteda i racionalizacija troškova.

MH ERS, u cilju unapređenja poslovanja planira pokretanje centralizovanog rješenja za upravljanje ljudskim resursima i obračunom plata i naknada, kako bi kao jedinstvena organizacija unaprijedili poslovne procese radi povećanja produktivnosti, pružanja kvalitetnijih usluga i ostvarivanja veće efikasnosti u domenu ljudskih resursa i obračuna plata i naknada, i efikasnije upravljali promjenama”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Sistem će biti obogaćen i sa novim modulom za investicije na koji će biti potrošeno oko milion maraka.

Misija modula je efikasno upravljanje investicijama. Da se automatizuju, centralizuju i integrišu svi značajni procesi investicija putem efikasnijeg planiranja i praćenja životnog ciklusa investicija, simulacija projektnih aktivnosti investicija, kontrole potrošnje budžeta po fazama projekta, kao i izrada odgovarajućih izvještaja za praćenje investicija”, kažu u ERS-u.

Kada su u pitanju uslovi koje zainteresovani za ovaj posao treba da ispune, traži se da je ponuđač pozitivno poslovao u posljednje tri godine, da redovno izmiruje obaveze prema državi, da posjeduje određene sertifikate kao i da ima Servis desk koji će biti dostupan 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji i koji će biti dostupan putem telefona, e-maila i sms poruka.

Inače, poslove oko održavanja SAP informacionog sistema do sada su obavljali “Prointer” i “Lanaco”. S obzirom da sve češće združeno nastupaju i osvajaju milionske tendere Vlade, njenih institucija i preduzeća, nema sumnje da će zajedno ili odvojeno pokušati da dobiju ovaj izuzetno vrijedan posao.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: ERS “osvježava” informacioni sistem sa 19,5 miliona maraka

    1. Predrag

      Konačno da su prebacili obračun plata u SAP. Dosad su koristili program čovjeka koji radi u ElektroHercegovini, a koji im je to zadovoljstvo naplaćivao 6500KM godišnje. Valjda će sad Manda napisati par redova koda i za firmu od koje dobija platu, a ne da im svo moguće radi Prointer.

    2. Lemi

      Steta, a imamo dobre inzinjere

    3. Sato

      Jedna stvar meni nije jasna, toliko ogorčenih komentara ovom lopovskom vlašću i amaterima i krimosima koje zovemo Vlada RS čitam na raznozarnim portalima a ti isti opet dobiju izbore sa 80% podrške. Što implicira da je ili velika manjina nezadovoljna stanjem i da ta manjina treba da se iseli ili da se izbori pokradu što opet implicira da treba da se isele oni kojima ne paše ovaj sistem. Jer ne mogu da prihvatim činjenicu da su ljudi toliko licemjerni da kritikuju vlast a opet glasaju za nju.

      • Neko

        @Sato, ti čitaš komentare malog postatka građana/glasača koji koriste internet. Upravo ovih 80% koje spominješ su oni koji nikada neće otvoriti stranicu Capitala ili sličnog nezavisnog medija i koji glasaju kako glasaju.

    4. Korupcija

      Ministre Rajcevicu kako te nije sramota! Lanako te sponzorisao a Prointer postavio i sad za njihov racun unistavas jedini zdrav sektor u RS

    5. Ministar

      Rajcevic ljiga ljudska zbog kojeg IT strucnjaci odlaze iz RS

    6. Kriminalac

      Rajcevic da ima 5% pojma o zivotu, da nije pijun vladajuce oligarhije i de facto legalni kriminalac jer ne reaguje na slicbe twndere mozda bi ga bilo sramota. Ovako, tih 20 inzinjera ce porodice osnovati u inostranstvu a Rajcevic ce brojati milione u svom brlogu i govoriti kako RS uvodi digitalni potpis – vec 15 godina

    7. bacuska

      Opet matematika:
      20 inžinjera po 5000 KM za 5 godina:
      20 x 5000= 100 000 KM
      12 mjeseci X 100 000 = 1 200 000 KM
      5 godina X 1 200 000 KM= 6 000 000 KM
      20 inžinjera (ali inžinjera) napravi za 5 godina šta poželite… i pored toga se ožene i formiraju porodice, jer imaju dobra primanja.
      Ok dajte Prointeru 10 miliona i ne moraju ništa raditi, ali ovih 9 dajte ETF-u Banja Luka. Ministre Rajčeviću zar te nije sramota…

      • Donja Slavicka

        A kako onda da vrati dug Lanaku?

    8. bacuska

      Naročito je za module “ljudski resursi i obračun plata”, a takođe i “praćenje investicija” važno da postoji servis desk 24 sata 7 dana u nedjelji. U Elektro privredi se plate obračunavaju 24 sata 7 dana u nedelji. Katastrofa.

      • Village People

        Upravo tako! :))

      • VladoBL

        Ma19 miliona maraka u informatici je dovoljno danas za vrhunski eGoverment bivše Juge, a ne ove male očerupane kalašture… Ovo je direkt u mozak.