Capital.ba

Novo neplansko zaduženje Srpske za 30 miliona KM

25.09.2020. / 11:57

BANJALUKA – Zaduženje Republike Srpske se nastavlja, a najnovije u iznosu od 30 miliona maraka je planirano za početak idućeg mjeseca, prodajom trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi.

vlada rs

Izvor: Nezavisne novine

Ministarstvo finansija Republike Srpske objavilo je Javni poziv za učestvovanje na aukciji trezorskih zapisa RS kojim poziva sva zainteresovana fizička i pravna lica da učestvuju na aukciji.

Planirani iznos emisije je 30 miliona KM, a rok dospijeća je godina dana.

Aukcija je zakazana za 5. oktobar od 11 do 13 časova.

I u ovom slučaju nije ispoštovan indikativni kalendar izdavanja hartija od vrijednosti u 2020. godini. Naime, u kalendaru je planirana aukcija trezorskih zapisa od 20 miliona s dospijećem od šest mjeseci, a u javnom pozivu je taj iznos povećan na 30 miliona KM i rok dospijeća je produžen na 12 mjeseci.

Portal CAPITAL objavio je juče da „Haotična zaduživanja Srpske izluđuju investitore“, odnosno da se Ministarstvo finansija ne zadužuje po vlastitom kalendaru, kao ni u najavljenim iznosima, što investitorima u državne hartije od vrijednosti stvara sve veće probleme.

Kupci obveznica i trezorskih zapisa na osnovu kalendara aukcija prave svoje planove, pripremaju i rezervišu novac, planiraju gotovinske tokove, te projektuju očekivane i željene prinose. Kada se aukcija preskoči, kao što je to bio nedavno slučaj, planovi i očekivanja institucionalnih investitora padaju u vodu.

Pored toga, Vlada Srpske se zadužuje mimo objavljenog plana na osnovu kojeg su investitori kreirali svoju strategiju ulaganja u obveznice i trezorske zapise.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!