Capital.ba

Ruske banke rekordno ulažu u zlato

25.09.2020. / 9:30

MOSKVA – Ruske banke počele su aktivnije da ulažu u zlato i druge plemenite metale. Na kraju avgusta imale su akumuliranu 121. tonu zlata, što je rekordan pokazatelj, navodi se u izvještajima Centralne banke.

Obim ulaganja banaka u zlato i druge metale 1. septembra iznosio je 567,8 milijardi rubalja (oko 7 milijardi evra).

Porast u poređenju sa prethodnim maksimumom, postignutim u oktobru prošle godine, iznosi 10,9 odsto, piše Sputnjik.

Tokom avgusta, količine zaliha dragocjenih metala u ruskim bankama porasle su za 23,3 tone. Krajem jula kotacije su dostigle devetogodišnji maksimum i nastavile su da rastu, dostigavši 2.000 dolara za 31,1 gram.

Porast investiranja u zlato i druge plemenite metale u bankarskom sektoru započeo je u maju.

Ekonomisti su takvu politiku objasnili strahom od daljeg pada ekonomije i pada na berzama usljed razvoja pandemije virusa korona.

Zlato se tradicionalno smatra pouzdanom aktivom, a u vreme kriza potražnja za njim i ciena rastu.     B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!