Capital.ba

Zajedničkim prelazima do uštede od 800 miliona evra

23.09.2020. / 7:40

BEOGRAD – Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da bi zemlje zapadnog Balkana zajedničkim graničnim prelazima mogle godišnje uštedjeti 800 miliona evra.

FOTO: RCC

Ako bismo imali više zajedničkih graničnih prelaza, ako bi oni radili 24 časa, sedam dana, uz sve potrebne propise, pojednostavljene fitosanitarne procedure i carinske propise, tada bismo, kao region, godišnje uštedjeli 800 miliona evra“, rekla je Bregu na konferenciji za novinare na graničnom prelazu Tabanovci između Sjeverne Makedonije i Srbije.

Ona je rekla da je RCC, zajedno sa Sekretarijatom transportne zajednice, CEFTA, Evropskom komisijom i šest ekonomija zemalja zapadnog Balkana, pokrenuo uspostavljanje zelenih koridora tokom blokade izazvane pandemijom kovida 19, čime je omogućen nesmetan protok robe i lijekova u regionu.

Počeli smo sa dnevnim protokom od 2.000 kamiona, koji su na graničnom prelazu satima čekali u redu, čak i po 20 časova. Ne smijete zaboraviti da ako bi vozač kamiona gubio toliko vremena, onda bi 80 odsto svog života proveo na graničnim prelazima. Ali to ima i ekonomski uticaj, jer svaki minut koji vozač kamiona kasni, znači dva izgubljena evra. Sada imamo protok od 13.000 kamiona dnevno“, kaže Bregu.       Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!