Capital.ba

Višković: HE „Buk Bijela“ čeka dozvolu Sarajeva

22.09.2020. / 14:44

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je ugovor sa Republikom Srbijom o zajedničkoj izgradnji hidroelektrane (HE) „Buk Bijela“ upućen Konkurencijskom savjetu BiH, bez čijeg odobrenje ne može početi realizacija.

buk bijela

Portal CAPITAL objavio je prošle sedmice da „Vlast krije kakav je dogovor sklopila sa Srbijom oko HE „Buk Bijela““, odnosno da ne žele da otkriju detalje memoranduma potpisanog sa Srbijom u vezi sa stotine miliona maraka vrijednom izgradnjom hidroelektrana na Drini, te koliki će, na osnovu  te investicije, Srbija imati udio u „Elektroprivredi Republike Srpske“ (ERS).

Višković je danas, odgovarajući na poslaničko pitanje Nebojše Vukanovića, rekao da je Vlada RS uradila sve što je trebala.

„Uradila je sve i Vlada Srbije, i dalje ostaje koncept izgradnje, sada preduzeća „Gornja Drina“ koje je nastalo spajanjem hidroelektrana „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“. Ide ugovor o gradnji između „Elektroprivrede Republike Srpske“ i „Elektroprivrede Srbije“ u odnosu 51:49. Procedure na obje strane su završene i ugovor, koji je potpisan između dvije „Elektroproivrede“, predat je na verifikaciju i odobravanje Konkurencijskom savjetu BiH. Pošto ne mogu uticati na te institucije da rade brzo, moramo sačekati njihov odgovor i kada dođe, može se krenuti u pripremne radove gradnje“, istakao je Višković.

Vukanović je rekao da je još 2007. godine najavljena izgradnja HE „Buk Bijela“ kada je tadašnji predsjednik Vlade Milorad Dodik rekao da će 110 miliona evra iz Razvojnog programa biti uloženo u HE „Buk Bijela“.

„Trinaest godina pričate jedno te isto, i u ekspozeu ste obećali da ćete u svom mandatu sagraditi HE „Buk Bijela“. Šta ste uradili do sada, što je ugovor o izgradnji tajna, do kad mislite da lažno obećavate“, upitao je Vukanović.

Podsjećamo, prije više od godinu dana poništena je ekološka dozvola za HE „Buk Bijela“ nakon što je Okružni sud Banjaluka donio presudu kojom se uvažava tužba „Arhus centra BiH“.

U februaru ove godine izdata je nova dozvola koja veži pet godina, ali su ekološka udruženja Sekretarijatu ESPOO konvencije podnijela žalbu protiv BiH zbog kršenja i izbjegavanja procedure o prekograničnoj procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje pomenute HE.

Vlasti Republike Srpske i Srbije su početkom 2019. godine dogovorili zajedničku izgradnju hidroelektrana “Foča” i “Paunci” a nedugo zatim, dogovorena je i zajednička gradnja hidroelektrane “Buk Bijela”. Sve ukupno njihova vrijednost iznosi oko 850 miliona KM.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Višković: HE „Buk Bijela“ čeka dozvolu Sarajeva

    1. U3PM

      Odkuda sada ovaj preokret. O tome nisu nikada govorili. Ovo je hiljadito opravdanje zasto se ne gradi Buk Bijela, a istina se jednostavno zove da s eona tehnicki ne moze izgraditi kako su je oni zamislili. Zbog konfiguracije terena i geoloskog sastava zemljista. Obale Drine u tom dijelu ne moze utvrditi ni milijarde m3 armiranog betona. Tlo se pomijera na nekoliko kilometara dubine. Buk Bijela je uvijek sluzila, a pogotovo sluzi sada, za predizborna obecanja i “obecanje ludom radovanje”. Sve ovo Vukan zna i grebe im majku i uzduz i poprijeko