Capital.ba

Dobili milijarde evra pomoći, pa sada ne znaju šta će s novcem

22.09.2020. / 8:21

MADRID – Nakon što je osigurala izdašan dio evropskih sredstava za oporavak od korona-krize, Španija se suočava sa nevjerovatnim problemom.

Španija

FOTO: Pixabay

Naime, oni ne znaju kako da iskoriste sav taj novaca, rekli su Rojtersu vladini izvori.

Ovo nije kriza novca, nego kriza ideja“, rekao je jedan od izvora.

U zemlji koja od 2016. nije uspjela donijeti cjelogodišnji budžet zbog produžene političke paralize, potreba za iznenadnim povlačenjem dodatnom novca je izazov, rekli su izvori.

Španija je izuzetno teško pogođena pandemijom. Od kovida 19 oboljelo je više od 640.000 ljudi, najviše među zemljama zapadne Evrope, a umrlo je više od 30.000 ljudi. Ekonomija je u drugom tromjesečju pala za 18,5 odsto.

Kako bi se oporavila, Španiji je bespovratno dodjeljeno oko 140 milijardi evra iz paketa Evropske unije za oporavak od koronavirusa, ukupno vrijednog 750 milijardi evra. To uključuje 43 milijardi evra bespovratnih sredstava samo u naredne dvije godine – što je oko osam odsto godišnje potrošnje.

Potrošiti taj novac nije lako“, rekao je drugi vladin izvor.

Četiri izvora upućena u upravljanje fondovima rekla su da postoje zabrinutost i nervoza oko toga kako postaviti sistem za preuzimanje tolike količine likvidnosti, prenosi Index.

Drugi izvor sa direktnim uvidom u upravljanje fondovima rekao je da su glavni projekti za primanje sredstava već namjenski predviđeni i da će se Španija sigurno pridržavati rokova i zahtjeva koje nameće Brisel.

Evropska komisija preporučila je evropskim vladama da novac iz paketa oporavka troše na zelenu energiju, saobraćaj i ulaganja u digitalizaciju.

Španski premijer Pedro Sančez, koji se na samitima Evropske unije u julu borio za odobrenje fonda za oporavak, stavio je svoj kabinet u poziciju nadzora sprovođenja plana oporavka, a trebalo bi da bude oformljeno i savjetodavno tijelo koje čine direktori korporacija, rekao je drugi izvor.

Trenutni izazov je na koji će se način novac koji stigne u potpunosti iskoristiti. Moraće da postoje projekti s velikom apsorpcijom investicija“, rekao je direktor konsultantske kompanije “Red 2 red” Hose Moises Martin.   Index.hr

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Dobili milijarde evra pomoći, pa sada ne znaju šta će s novcem

    1. On una

      Nazovite dodika, on zna