Capital.ba

Turistički vaučeri u Srpskoj i nakon 15 novembra?

19.09.2020. / 14:30

BANJALUKA – Ne isključuje se mogućnost produženja korištenja turističkih vaučera i nakon 15. novembra ove godine u RS, jer interesa građana i dalje ima, te će resorno ministarstvo zajedno sa privrednim subjektima iz oblasti turizma razmatrati modele da se ovaj koncept i nastavi.

vaučer

U Ministarstvu trgovine i turizma RS kažu da su građanima RS do petka izdata 14.322 turistička vaučera za smještaj na području RS.

Nastavićemo i u narednom periodu da pratimo realizaciju projekta turističkih vaučera, te ćemo kroz saradnju sa privrednim subjektima iz oblasti turizma, a u skladu sa epidemiološkom situacijom, razmatrati potencijalne modele kako nastavka projekta turističkih vaučera, tako i drugih projekata koji se tiču smanjenja štetnih uticaja pandemije virusa korona na turizam u RS“, kažu u resornom ministarstvu.

Dodaju da kontinuirano prate realizaciju projekata turističkih vaučera, o čemu govori i nedavna izmjena uredbe koja se odnosi na propisani broj noćenja neophodnih za ostvarivanje prava na turistički vaučer. Pri izmjeni su se vodili idejom da će se na ovaj način povećati zainteresovanost za sam projekat vaučera.

To se ispostavilo kao ispravno jer je u prvih nekoliko dana nakon izmjene uredbe evidentirano povećanje kreiranih zahtjeva za turističke vaučere, u prosjeku za oko 100 zahtjeva dnevno u odnosu na prethodni period“, kažu u ovom ministarstvu.

Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije RS, kaže za “Nezavisne” da je na samom početku korištenje vaučera bilo slabo, ali da je broj građana koji ih koriste sve veći.

Smatramo da bi bilo dobro da se vaučeri i njihova realizacija produže do kraja ove godine, ali isto tako smatramo da bi bilo dobro da vaučeri kao mjera podrške u podizanju broja putovanja domaćih turista u RS ostanu praksa i u narednim godinama“, smatra Jovanovićeva.

Ona kaže da bi produženje roka značilo za povećanje broja turističkih putovanja u RS.

Tu mislim na sve destinacije, ne samo na planine. Skijaši će ići i bez vaučera, ali vaučeri svakako mogu da pomognu onima koji na drugi način ne bi mogli da stignu na te destinacije. Vaučeri su zaista dali svoju svrhu i više nego što smo očekivali. Značilo bi nam da se produži rok do kraja godine, ali i da svake godine imamo podsticaje u vidu vaučera“, istakla je Jovanovićeva.

Sanja Ćeremidžić iz Olimpijskog centra “Jahorina” ističe da je od početka ljetne sezone na Jahorini iskorišteno više od 400 vaučera, što je odličan rezultat.

Vaučeri na Jahorini se mogu koristiti u hotelima ‘Termag’, ‘Lavina’ i Bat hotel ‘Bistrica’, te ova pogodnost koju je dala Vlada RS sigurno je i na Jahorinu privukla novu kategoriju gostiju”, rekla je Ćeremidžićeva za “Nezavisne”. Ona smatra da treba zadržati ovu praksu turističkih vaučera i ubuduće.

Mi smo svakako zainteresovani da u okviru vaučera uvrstimo i ponudu koju Olimpijski centar ima, i ljetne i zimske vaučere, kako bismo gostima sa smještajem mogli ponuditi i potpuni paket usluga. To bi sigurno stimulisalo građane da odmor provedu na Jahorini i da novac troše u našoj zemlji“, rekla je Ćeremidžićeva.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, ističe za “Nezavisne” da u skoro svim zemljama u kojima je ranije uspostavljen sličan sistem u prvoj godini nije bilo punog efekta, te da je potrebno vrijeme da se ovaj sistem unaprijedi, pa zbog toga smatra da je važno da tursitički vaučeri ostanu model pomoći turističkim kapacitetima u RS i u narednim godinama.

Korištenje ovih vaučera je predviđeno do 15. novembra. Ljudi još traže vaučere i očito je da interes još postoji. Treba razmotriti sve opcije i aspekte o produženju roka, te očekujemo da ćemo o tome razgovarati u narednom periodu. Naša inicijativa će ići u skladu sa zahtjevima privrednih subjekata“, rekao je Blagojević.

Dodao je da se ovi vaučeri odnose na ljetnu sezonu u RS, a da nije još bilo razgovora o korištenju vaučera u zimskoj sezoni.

Više od 210.000 KM za 35 subjekata

Isplatu od 210.972 KM za 35 poslovnih subjekata u petak je odobrio Upravni odbor Kompenzacionog fonda RS u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona po osnovu iskorištenih turističkih vaučera za jul.

Upravni odbor je zaključio da je Ministarstvo trgovine i turizma RS dostavilo spisak poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove za refundaciju sredstava na osnovu iskorištenih turističkih vaučera u ovom periodu, u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima.

Isplata će se vršiti na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i preduzetnika donijeti resorno ministarstvo, navedeno je u saopštenju.        Nezavisne

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!