Capital.ba

Prvi put u istoriji: U finalu trke za novog lidera STO tri žene

19.09.2020. / 11:35

ŽENEVA – Tri žene, od kojih su dvije iz Afrike, napredovale su u drugi krug izbora za sljedećeg generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije. Prethodno je broj kandidata smanjen sa osam na pet, saopštila je organizacija sa sjedištem u Ženevi.

STO

Svjetska trgovinska organizacija u potrazi je za novim generalnim direktorom koji će zamjeniti Brazilca Roberta Azeveda, koji je odstupio sa ovog mjesta krajem avgusta, godinu ranije nego što je planirano.

Trgovinsko tielo koje postoji 25 godina nikada nije na čelu imalo ženu niti osobu koja je iz Afrike.

Petorku koja ide u sledeću rundu čine kenijska ministarka Amina Mohamed, bivša ministarka finansija Nigerije Ngozi Okondžo-Iveala, bivša južnokorejska ministarka trgovine Jo Mjung-He, Muhamed Al-Tuvaidžri iz Saudijske Arabije, i bivši britanski ministar Lijam Foks, piše Rojters.

Ovo potvrđuje navode Rojtersa da su Hesus Seade iz Meksika, Hamid Mamduh iz Egipta i Tudor Uljanovski iz Moldavije eliminisani.

Azevedov nasljednik ili nasljednica suočiće se sa velikim izazovima, budući da globalne tenzije i protekcionizam rastu tokom usporavanja izazvanog kovidom 19, najočiglednije između Pekinga i američke administracije Donalda Trampa i pritiska da se pokrenu reforme.

Druga runda, u kojoj će 164 člana Svjetske trgovinske organizacije izraziti svoje preferencije, trajaće od 24. septembra do 6. oktobra i tada će broj kandidata biti smanjen na dva. Svjetska trgovinska organizacija rekla je da želi da izabere pobjednika početkom novembra.

Trgovinski stručnjaci i bivši zvaničnici Svjetske trgovinske organizacije smatraju da bi predsjednički izbori u Americi, zakazani za 3. novembar, mogli da produže proces, iako bi to značilo da rok koji je zadala Svetska trgovinska organizacija bude probijen.

Međutim, Svjetska trgovinska organizacija rekla je da je proces do sada tekao dobro i da su u tome učestvovali svi članovi.

Cilj je da se ovaj proces bude završen dva mjeseca od početka – počeo je 7. septembra, tako da bi trebalo da bude gotov oko 7. novembra. Do sada je teklo sve dobro“, rekao je portparol Svjetske trgovinske organizacije Kit Rokvel.    B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!