Capital.ba

Kreće li vlada Kantona Sarajevo u smanjivanje plata?

19.09.2020. / 13:40

SARAJEVO – Vlada Kantona Sarajevo uputila je Sindikatu Univerziteta u Sarajevu inicijativu za pokretanje pregovora za izmjene Kolektivnog ugovora, a shodno teškoj ekonomskoj situaciji zbog pandemije. Cilj Vlade KS jeste da na ovaj način ostvari uštede tamo gdje je moguće, što znači da je Sindikat UNSA tek jedan u nizu kojem se obratila.

vlada ks

Kako je za Klix.ba povrdio predsjednik Sindikata Univerziteta u Sarajevu Jasmin Velagić, inicijativa je stigla do njega prošle sedmice, a direktno od kantonalnog premijera Marija Nenadića.

“U inicijativi se traži da ponudimo neko rješenje koje je vezano za trenutnu situaciju. Mi ništa ne možemo znati u ovom trenutku da li ćemo nešto ponuditi. Inicijativa je proslijeđena svim sindikalnim organizacijama na fakultetima, institutima i u Rektorat UNSA. Nakon što oni iznesu svoje mišljenje, imat ćemo jedinstven stav Sindikata Univerziteta u Sarajevu“, kazao je Velagić.

U inicijativi Vlade KS navodi se da je punjenje Budžeta Kantona Sarajevo smanjeno, a zbog funkcionisanja privrede u otežanim uslovima. S tim u vezi, a nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta i sastanka s Udruženjem poslodavaca, Vlada KS obavezala se obratiti sindikatima kako bi svaki od njih pomogao na svoj način, odnosno preuzeo dio tereta krize izazvane pandemijom.

To znači da je Sindikat UNSA tek jedan u nizu kojem je upućena inicijativa Vlade KS.

Uvažavajući činjenicu da je došlo do smanjenja priliva sredstava u Budžet KS, zbog čega je teško očekivati da se ugovorene obaveze mogu u potpunosti ispuniti, i vodeći računa da je privreda KS u teškoj situaciji, molimo Vas da u najkraćem mogućem roku obavijestite Vladu KS o stavovima i prijedlozima vezanim za ovo pitanje, a koji bi rezultirali pokretanjem pregovora o potpisivanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora“, navodi se u inicijativi upućenoj Sindikatu UNSA.

Podsjetimo, u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, Vlada KS je izradila Rebalans budžeta i smanjila rashode, a povećala izdvajanja za suzbijanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa. Međutim, to se nije mnogo odrazilo na unutrašnju administraciju s obzirom da je Vlada KS nedavno isplatila šest miliona KM za regrese zaposlenima.

Iz Vlade KS pak ističu da su najviše štedjeli na putnim troškovima, nabavkama materijala, unajmljivanju opreme, ugovorenim uslugama, izdacima za tekuće održavanje, kapitalnim transferima i slično.

Kako su nedavno kazali za Klix.ba, Transfer Međunarodnog monetarnog fonda koji je imao opštu namjenu u iznosu od 36 miliona KM je preusmjeren za podršku privredi u iznosu 20 miliona, Kreditno garantni fond od 5,8 miliona takođe će biti usmjeren na privredu, dok je ostatak usmjeren na otplatu duga i kamate vezane za ino i domaće kredite koji su uzeti za kapitalne investicije u Kantonu Sarajevu.     Klix

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!