Capital.ba

Nelegalan uvoz ribe sprečava legalnu proizvodnju u Srpskoj

18.09.2020. / 7:41

BANJALUKA – Nelegalan uvoz ribe iz Srbije i Hrvatske znatno sprečava legalnu proizvodnju ribe u Republici Srpskoj i dovodi je u nezavidan položaj, zbog čega je potrebno tu pojavu osujetiti, rekao je Srni predsjednik Područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić.

uvoz ribe

FOTO: Srna

Račić je, nakon sastanka Grupacije Udruženja “Uzgoj, ulov i promet ribe” Privredne komore Republike Srpske, naveo da je ovaj problem doveo do pada proizvodnje šarana.

Zbog toga moramo na neki način da spriječimo takve pojave i da našim proizvođačima ribe omogućimo ravnopravnu tržišnu utakmicu i da se u narednom periodu vrate na nivo proizvodnje koji su imali prethodnih godina“, rekao je Račić.

On je dodao da će se u toku sljedeće sedmice, u razgovoru sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH, Inspektoratom Republike Srpske i Graničnom policijom BiH pokušati osujetiti takva anomalija na domaćem tržištu.

Račić je naveo da je jedan od ciljeva sastanka proizvođača ribe u Republici Srpskoj da se čuju njihovi prijedlozi mjera za predstojeći program ekonomskih reformi koji će se krajem godine naći u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Na nama je da sa proizvođačima ribe razgovaramo o tome šta je to što ograničava njihovu proizvodnju, kakva je danas proizvodnja u vrijeme epidemije virusa korona i kako su uticale na njih mjere Vlade Srpske u pravcu očuvanja zaposlenosti, te šta je potrebno da u narednom periodu zadrže nivo zaposlenosti i proizvodnje“, rekao je Račić.

On je dodao da postoje najave da bi moglo da se otvori rusko tržište za izvoz ribe, budući da je tržište Srpske, odnosno BiH, malo za ovaj nivo proizvodnje koji postoji.

Direktor firme “Tropik ribarstvo” Zoran Tepić rekao je Srni da će sva energija, znanje i stručnost biti uloženi da se na teritoriji Republike Srpske zasnuje uzgoj šarana i pastrmke i da se građanima ponudi zdrav, svjež i kvalitetan proizvod.

Predstavnik firme “Ribarstvo” iz Broda Predrag Jugović rekao je da su neki od problema u sektoru proizvodnje šarana visoka cijena ribe u maloprodaji, te da se pokušavaju formulisati problemi da bi se krenulo u njihovo rješavanje. Na sastanku za predsjednika Grupacije izabran je Zoran Tepić, a za potpredsjednika Predrag Jugović.     Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!