Capital.ba

Nova banka ide u dokapitalizaciju vrijednu 30 miliona KM

17.09.2020. / 9:00

BANJALUKA – Nova banka a.d. Banja Luka predviđa dokapitalizaciju vrijednu 30 miliona KM, sadržano je u prijedlogu odluke za Skupštinu akcioanra koja je zakazana za 1. oktobar 2020. godine.

Nova banka

FOTO: Nova banka

Cilj prikupljanja novčanih sredstava iz emisije akcija je povećanje osnovnog kapitala i stope regulatornog kapitala u skladu sa Strateškim planom Banke.

Predviđeno je da banka emituje 30.000.000 običnih redovnih akcija nominalne vrijednosti 1,00 KM po akciji.

Postojeći akcionari – vlasnici redovnih akcija, koji su registrovani u Centralnom registru hartija od vrijednosti na dan presjeka, odnosno na dan 01.12.2020. godine, imat će pravo preče kupovine akcija, srazmjerno njihovom procentualnom učešću u akcijskom kapitalu Banke.

Prodajna cijena akcija za akcionare koji koriste pravo preče kupovine bit će 0,50 KM po jednoj akciji. Cijena za preostale akcije, nakon isteka roka za korišćenje prava preče kupovine, formiraće se na Berzi, po principu višestrukih cijena. Emisija će biti uspješna ako bude upisano i uplaćeno najmanje 60 odsto ukupnog broja akcija.

Akcije koje bude emitovala Banka će uključiti u obračun (redovnog) osnovog kapitala, u skladu sa članom 22. Odluke o izračunavanju kapitala banaka.     Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Nova banka ide u dokapitalizaciju vrijednu 30 miliona KM

    1. daks

      Cilj prikupljanja novčanih sredstava iz emisije akcija je povećanje osnovnog kapitala i stope regulatornog kapitala u skladu sa Strateškim planom Banke.
      Skriveni cilj je bio omogućiti većinskom akcionaru MG MIND da stekne preko 90 posto akcija u svrhu prinudnog istiskivanja preostalih malih dioničara po namještenoj cjeni 0,50KM po akciji.Prije izdavanja dvije emisije novih akcija (30000000+20000000) knjigovodstvena cjena akcije je bila 1,25 KM . Da je uprava Nove Banke brinula o svim akcionarima,nikada ne bi dozvolila izdavanje novih akcija 50000000 po 0,50 KM . Emisioni gubitak u iznosu 0,50KM po akciji je pokriven iz zadržane dobiti koja zadnjih godina nije isplaćivana u vidu dividende.

    2. Rale

      Dokapitalizacija je prijeko potrebna.Nova banka sada radi kako treba i puna podrska novim vlasnicima.

      • Klodovik

        Kaja je poznati legalista. Nedavno je izabran za najpoduzetnika. Tom prilikom je izjavio:
        Moj savjet je da budete radni, disciplinovani i strpljivi. Kažem strpljivi, jer danas mladi misle da mogu doći do enormnog bogatstva preko noći, a to nije moguće nigdje – kazao je Kaja.

    3. seljana

      vidi seljacke fore, kupuju za pola marke nesto sto vrijedi marku, a agencija suti. zbog ovog je kondic i otisao, garant nije bio za ovu prevaru

      • da

        nece ni fening vrijediti kad se vlast promijeni i otvore arhivi agencije za bankarstvo pa hapsenja ..

    4. Marija Bursac

      Dadnes 30 izvuces 100..