Capital.ba

Formirana Kancelarija za oduzimanje imovine: Nesmetan pristup svim podacima građana Srpske

14.09.2020. / 16:39

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o određivanju Kancelarije za oduzimanje imovine u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, saznaje portal CAPITAL.

vlada

Vlada je definisala da se kao Kancelarija za oduzimanje imovine (Asset Recovery Office – ARO) određuje Odjeljenje za finansijske istrage i pranje novca, Jedinica za privredni kriminalitet, Uprava kriminalističke policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

“Kancelarija preduzima mjere i radnje u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela”, navedeno je, između ostalog, u Odluci Vlade RS.

Organi republičke uprave,  gradovi i opštine, javna preduzeća i ustanove, privredna društva te drugi organi i organizacije obavezane su da pružaju pomoć i dostavljaju sve podatke Kancelariji koje ona zatraži za svoj rad.

Kancelarija za oduzimanje imovine će imati direktni pristup bazama APIF-a, Poreske uprave, registrovanih vozila, vlasnika nepokretnosti RUGIP-a, registru računa fizičkih lica, registru stvarnih vlasnika, elektronskoj bazi matičnih knjiga, evidenciji potrošača komunalnih preduzeća.

Tu nije kraj, lista može biti produžena, a kako su naveli u Vladi, sve u skladu sa Odlukom Savjeta Evrope iz 2007. godine.

Za određivanje Kancelarije zadužen je MUP.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Formirana Kancelarija za oduzimanje imovine: Nesmetan pristup svim podacima građana Srpske

    1. Dragan

      Nadam se da ćemo osnivačima provjeravati imovinu.

    2. pusing

      Hoce li imati pristup crnim listama?