Capital.ba

Potrošači u Srpskoj nisu imali struje 28 sati

14.09.2020. / 16:24

BANJALUKA – Domaćinstva i preduzeća u Srpskoj prošle godine su u prosjeku bili bez električne energije 28 sati, od čega 17 sati prekida nije bilo planirano, pokazuju podaci Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske (RERS), prenosi portal CAPITAL

struja

To je bolji rezultat nego u 2018. godini kada u prosjeku svaki potrošač godišnje 32 sata nije imao snabdjevanje električnom energijom.

Prema podacima RERS-a za samo četvrtinu neplaniranih prekida u isporuci struje su odgovorni distributeri u Srpskoj.

Najviše problema zbog neplaniranih prekida, a za koje je odgovoran distributer su imali stanovnici na području koje pokriva “Elektro-Bijeljina”. Zbog njih svaki potrošač u prošloj godini je neplanirao ostao u “mraku” 501 minut ili više od osam sati.

Ni u “Elektrokrajini” se nemaju čime pohvaliti. Njihovi kupci su u prosjeku zbog njih nenajavljeno bez struje bili ukupno preko tri sata.

Najmanje problema sa nestancima struje za koje je kriv distributer su imali stanovnici koje snabdjeva “Elektrodistribucija Pale”. Tokom prošle godine bez napona su bili u prosjeku od tek 15 minuta.

RERS u svom izvještaju skreće pažnju na velike razlike u kvalitetu snabdijevanja na seoskom i gradskom području.

“Dužina trajanja i broj prekida isporuke imaju nekoliko puta veće vrijednosti u seoskim, nego u gradskim područjima. Ukupni neplanirani prekidi na seoskom području iznose 1.830 minuta po krajnjem kupcu, na prigradskom 506 minuta i gradskom području 258 minuta po krajnjem kupcu, što je bolje u odnosu na iste parametre u 2018. godini”, stoji u izvještaju.

Inače, pored čestih prekida u isporuci električne energije, distributivna preduzeća u Srpskoj su se suočavala i sa velikim gubicima u isporuci.

Prema podacima koje su dostavile distributivne kompanije, ostvareni gubici električne energije u 2019. godini iznosili su 10,50 odsto, odnosno 391,85 gigavat časova, što je tek 0,12 odsto manje nego u 2018. godini.

Tradicionalno najmanje gubitke u mreži ima “Elektro Doboj” i to 5,41 odsto, a najveće „Elektrokrajina” Banjaluka u čijoj mreži se prošle godine izgubilo gotovo 13 odsto ukupno preuzete struje od proizvođača.

Daljim smanjivanjem gubitaka električne energije u distributivnoj mreži Republike Srpske na nivo prosječnih distributivnih gubitaka u Evropi (oko pet odsto), moguće je staviti na raspolaganje dodatnu količinu električne energije od oko 200 GWh godišnje, što čini oko šest odsto ukupne godišnje potrošnje krajnjih kupaca sa distributivne mreže u Republici Srpskoj”, navodi se u izvještaju RERS-a.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!