Capital.ba

Prevarama do diplome: Hirurg specijalizaciju u Srbiji završio tezgareći u Njemačkoj

26.08.2020. / 9:50

  • Doktor u bolnici „Mladen Stojanović“ u Prijedoru Stanko Baćo na nelegalan način došao do diplome hirurga
  • Baćo prije pet godina bio spreman sve da prizna, ali nadležni organi nisu do kraja ispitali prijave
  • Ministarstvo zdravlja nezainteresovano za slučaj, inspektorat nenadležan

PRIJEDOR – Više od 650 pacijenata u prijedorskoj bolnici „Mladen Stojanović“ ležalo je na stolu dok ih je operisao hirurg Stanko Baćo. On do sada, za razliku od bivšeg kolege Marinka Lovre, ljudima nije vadio zdrave organe, ali način na koji je došao do svoje diplome otvara pitanje da li mu uopšte treba dozvoliti da u ruci drži nož i skalpel.  

Stanko Baćo

Naime, portal CAPITAL je u posjedu dokumenata iz kojih se vidi kako je doktor Baćo otišao u Njemačku i tamo se zaposlio kao ljekar gdje je zarađivao platu koju je u Srpskoj mogao samo da sanja za vrijeme dok je bolnica u Prijedoru skupo plaćala njegovo usavršavanje u Beogradu. Iako je primao dvije plate i prekršio osnovna pravila i načela specijalizacije iz Srbije se vratio sa uredno popunjenim indeksom na osnovu kojeg je uspješno položio specijalistički ispit na Medicinskom fakultetu u Banjaluci. Drugim riječima, neregularno je došao do regularne diplome.

Baćo je umalo razotkriven 2015. godine kada je u bolnicu stigla anonimna prijava. U prepisci koja je u našem posjedu vidi se kako je doktor bio ubijeđen da je završio sa svojom karijerom i da je bio spreman sve da prizna, ali uprava na čelu sa Mirkom Soviljem nije bila spremna ići do kraja i ispitati prijavu.

U istraživanju ove priče pokucali smo na brojna vrata. Inspektorat Srpske se proglasio nenadležnim, dok je resorno ministarstvo u odgovoru na naša pitanja pokazalo rezervisanost i nezainteresovanost.

Doktor Baćo sa druge strane negira optužbe i poručuje kako one dolaze od bivše žene sa kojom nije u dobrim odnosima. Iako smo mu ponudili da kroz konkretna pitanja utvrdimo da li je povrijedio pravila struke – odgovora nije bilo.

Od samog početka bio svjestan da krši pravila

„Postupak i procedure specijalizacije kako u Republici Srpskoj tako i u Srbiji su prilično jasne i precizne. Svaki prekid specijalizacije duži od mjesec dana se kasnije mora nadoknaditi za onaj period koliko je trajao. To u slučaju Stanka Baće znači da on nikako nije mogao u redovnom roku da je završi jer je godinu i po dana bio na radu u Njemačkoj“

Stanko Baćo je od samog početka znao i bio svjestan da krši pravila specijalizacije i da zbog toga može ostati bez diplome i posla. Međutim, procijenio je kako će uz pomoć sreće, prijatelja i stroge regulative po pitanju ličnih podataka, a koja ide u njegovu korist, ostvariti svoj cilj. Taj cilj je bio da brzo zaradi ozbiljan novac, riješi velike životne probleme, a zatim ponovo u BiH nastavi normalno da radi laganim tempom.

Mladi doktor opšte prakse sa diplomom Medicinskog fakulteta u Beogradu i skromnim radnim iskustvom u Prijedoru se pojavio 2008. godine gdje mu živi mnogobrojna rodbina.

Te godine počinje radni angažman u Domu zdravlja Prijedor iz kojeg kasnije prelazi u gradsku bolnicu od koje je 2010. godine dobio specijalizaciju. Nakon što se u istoj usavršavao dvije godine njegova naredna destinacija je prema planu bila Banja Luka, odnosno Univerzitetski klinički centar RS.

Međutim, Baćo se odlučuje da specijalizaciju nastavi u beogradskim zdravstvenim ustanovama, pod okriljem Medicinskog fakulteta, što mu je i odobreno.

Ipak, kako se ispostavilo mladom doktoru cilj nije bila srpska prestonica. Želio je da se oproba u jednoj od ekonomski najmoćnijih zemalja svijeta sa izuzetno uređenim zdravstvenim sistemom i sa odličnim uslovima za rad. Sa druge strane, plan je bio da proces specijalizacije teče nesmetano iako ga je specijalizant napustio.

Ono što je Baću izdvajalo od ostalih doktora koji su sanjali da budu dobro plaćeni jeste to što je odlično poznavao njemački jezik. Savladao ga je uz roditelje koji dugo godina rade u Austriji i sa kojima je živio do početka srednje škole.

Ponude je skupljao još dok je bio u Prijedoru, što pokazuje i pismo koje je uputio jednoj zdravstvenoj ustanovi u Njemačkoj u avgustu 2011. godine. U tom mailu se navodi kako on kao doktor može da zaradi između 4.900 i 5.300 evra.

Vrijeme koje ste proveli na specijalizaciji u BiH se može djelimično uvažiti“, stoji u pismu.

Ponuda za rad jedne od zdravstvenih ustanova u Njemačkoj

 

Nakon nekoliko poslovnih ponuda Stanko Baćo u martu 2013. napušta specijalizaciju u Beogradu i odlazi u gradić Majen, u blizini Koblenca gdje dobija posao u bolnici „St. Elizabeth“, u kojoj će raditi sve do jula naredne godine.

Gastarbajterski dani teški, račun u banci još teži

Doktorovi gastarbajterski dani nisu bili nimalo laki. Često je radio prekovremeno, bez puno odmora, dok društveni život skoro i da nije imao. Ipak, prilikom prve plate je shvatio da njegova žrtva nije uzaludna.

Bila plata danas. Tačno 2.567,60 evra, tj. 5.006 KM po kursu 1.95. To je gola plata bez pripravnosti i bez dežurstava. 8.200 KM sam uštedio od jedne i po plate. Milina“, stoji u poruci koju je napisao krajem aprila 2013. godine.

Iz druge poruke se vidi kako je po satu zarađivao i do 25 evra.

Ha, ha, ha, pa zar to nije presmešno. Zar ovo nije ekstra. Kod nas bi trebao tri dana da dežuram po 24 sata, da rintam u maloj sali, da operišem u velikoj, da odradim sav posao u prijemnoj, uz malo sreće da ustajem noću, ušivam budale u maloj Sali a ovo GOSPODSKI“.

Iako je fenomenalno zarađivao, Baćo je bio svjestan da bi ga to sve moglo skupo koštati.

Ovde sam od 11. 3. prijavljen, a kod njih nema muvanja. Znači neko mi je u Beogradu dao potpis na mufte, tj. bio sam istovremeno na dva mjesta prijavljen, tj. čak na tri poštu i u SRB imam prijavu. Šta ću, možda još jedan mesec rizikujem. Pa da, bio u GER a treba da sam kod nas, nije regularno“, piše u strahu doktor.

Slično je razmišljao i mjesec dana kasnije, tačnije u maju 2013. godine.

Njima je dovoljan jedan poziv da skontaju da me nema na institutima i klinikama. Uvek mi mogu tražiti potvrdu da sam bio tamo a ja je nemam, niti je mogu dobiti. Ma da znaju mogu me provaliti za 2 min”.

Iako svjesni da su u Njemačkoj jedni od najstrožijih zakona o zaštiti ličnih podataka, obratili smo se i klinici u Majenu od koje smo tražili potvrdu da je Stanko Baćo radio kod njih.

Molimo vas da imate na umu da, iz razloga zaštite podataka, nije dozvoljeno otkrivanje podataka o zaposlenima ili pacijentima. Srdačan pozdrav“, kratko su poručili.

Nakon što je godinu i po dana proveo u tuđini, Stanko Baćo je odlučio da se vrati u Beograd gdje se ponašao kao da ga nikad nije ni napuštao.

Prema saznanjima CAPITAL-a najviše mu je pomogao prijatelj iz Čačka da ostane neotkriven. Ipak, za sada je misterija kako je uspio da prikupi sve potpise na osnovu kojih je kasnije polagao završni ispit.

Po ovom pitanju smo kontaktirali Medicinski fakultet u Beogradu, ali ni nakon mjesec dana odgovora na naša pitanja nije bilo.

Htio da sve prizna i vrati pare

Sa indeksom u ruci i džepovima punim para, doktor Baćo se 2015. godine vraća u Prijedor. Kolegama se usput pohvalio kako je bio tek kratko u Njemačkoj, ali ne kao neko ko je otišao da zaradi novac, već kao specijalizant željan da dodatno nauči.

Doktoru je samo završni ispit na Medicinskom fakultetu u Banjaluci preostao kako bi izveo savršenu prevaru. Ipak, njegova pustolovina u Njemačkoj nije prošla neopaženo.

Naime, nekoliko mjeseci prije nego što će steći diplomu hirurga na adresu uprave prijedorske bolnice je stigla anonimna prijava. U njoj je stajalo kako je Stanko Baćo za vrijeme specijalizacije radio u Njemačkoj umjesto da je učio i usavršavao se u Beogradu.

Međutim, prijavu koja je mogla zauvijek da zapečati Baćinu sudbinu nadležni nikada nisu do kraja ispitali, iako je u njoj osporeno znanje čovjeka koji svaki dan odlučuje o ljudskim životima.

U prepisci iz tog perioda, koja je u posjedu CAPITAL-a, vidi se kako je i sam Baćo bio svjestan da će biti razotkriven ako se krene provjeru navoda. Bio je čak spreman da vrati novac koji je bolnica uložila u njegovu specijalizaciju, te da se povuče sa posla.

Razmišljam da odem i da im kažem da ću vratiti pare samo da dalje ne provjeravaju. Bojim se da ću ostati bez spec. i bez papira i svega. Ako me budu ganjali tačno ću morati da odem. Koji sam ja majmun, imao sam vremena da sredim sve a ja se opustio….“, jadao se doktor.

Dok strepi nad potezima uprave Baćo pokušava da prikrije tragove. Jedan od tih tragova je i slika sa radnim kolegama iz Njemačke.

Ta fotografija je na njegov zahtjev i uz pomoć njegovog brata uklonjena sa sajta bolnice u Majenu.

Stanko Baćo sa kolegama iz bolnice u Majenu

Međutim, tih dana ga ništa nije moglo smiriti. Ono što je pisao jasno pokazuje kako je došao do tačke pucanja.

Umirem, majke mi, zvaće sve klinike redom u BG i to bi još prošlo ali ako ministarstvo samo pošalje upit bolnici u GER- Gotov sam. Ima sve crno na belo. Neko mi upropasti život“, jadao se doktor Baćo.

Nadao se kako će direktor bolnice Mirko Sovilj da „popuši“ njegovu priču o usavršavanju.

Stanko Baćo

Stanko Baćo

Sovilj: Doktor je donio sve potpise

Direktor bolnice u Prijedoru Mirko Sovilj u razgovoru za CAPITAL kaže kako je nakon anonimne prijave sa doktorom Baćom obavio razgovor te da mu je ovaj rekao kako je bio u Njemačkoj, ali na edukaciji za ultrazvučnu dijagnostiku, uz dopuštenje mentora u Beogradu.

Troškovi specijalizacije ogromni

Troškovi specijalizacije su ogroman trošak za onu ustanovu koja je u obavezi da je finansira. Jedna doktorica koju je na specijalizaciju iz anesteziologije poslala upravo bolnica „Mladen Stojanović“ iz Prijedora nakon četiri godine, umjesto da položi ispit i vrati se na radno mjesto, otišla na kliniku u Ljubljani. Sud u Prijedoru ju je obavezao da bolnici isplati 146.000 maraka.

Na naš zahtjev kolega je dostavio pisane dokaze da je u navedeno vrijeme bio na klinikama u Beogradu. Dokumentovao je periode boravka na svakom odjeljenju klinika za šta je dobio potpise šefova na tim klinikama. On je bio u obavezi da Medicinskom fakultetu u Banjaluci dokaže da je ispunio sve obaveze iz plana i programa specijalizacije jer drugačije ne bi mogao ići na ispit, a uspješno ga je položio i danas iza sebe ima preko 600 operacija“, kaže Sovilj.

Dodaje kako je Stanko Baćo bio gost specijalizant na klinikama koji je imao svog mentora koji ga je pratio i koji mu je dao potpise.

On je (mentor) praktično odgovoran za taj period u toj klinici. To je ono što se odnosi na odgovornost. Medicinski fakultet prije nego što odobri polaganje završnog ispita to još jednom provjeri“, rekao je Sovilj. Baćo je specijalizaciju započeo u Srpskoj, a zatim odlučio da je nastavi u Beogradu. Sovilj kaže da upravo bolnica pomaže specijalizantima da svoje usavršavanje nastave u Srbiji.

Nama je draže da kolega provede duže vremena u Beogradu ili Novom Sadu, jer očekujemo da će imati priliku da se susretne sa složenijim slučajevima i ostvari kontakte sa većim brojem kolega iz navedene oblasti. Mi ionako sve to plaćamo i u interesu nam je da se kolega vrati kompletniji“, zaključio je direktor prijedorske bolnice.

Baćo negira optužbe, ali ne želi ništa da dokaže    

Doktor Stanko Baćo

Kako su medicinski fakulteti u Beogradu i Banjaluci ignorisali naš zahtjev za učešće i razgovor o ovoj temi, kontaktirali smo i doktora Baću od koga smo očekivali da otkloni sve dileme po pitanju njegove specijalizacije.

Naša pitanja su bila veoma precizna i konkretna. Zanimalo nas je u kojim sve klinikama u Beogradu je išao na specijalizaciju i u kojem periodu, ko mu je bio mentor, kao i zašto je i u kojem svojstvu boravio u Njemačkoj, ali je doktor ocijenio da novinarima nije dužan bilo šta objašnjavati.

Kaže kako je riječ o lažnim optužbama bivše žene sa kojom se spori oko viđanja djeteta, a zbog čega, kako smatra ona sve konstruiše.

Svu nastavu na klinikama Kliničkog centra Srbije u Beogradu sam uredno obavio, sve ispite i kolokvijume položio, dijelom sa najvišim ocjenama kod akademika SANU te sa velikim uspjehom položio specijalistički ispit u Banjaluci što je sve uredno dokumentovano na fakultetu i kod poslodavca. O mom uspješnom radu govori preko 650 uspješnih operacija, više od 5.000 zadovoljnih pacijenata te radovi objavljeni u internacionalnim stručnim časopisima“, poručio je Baćo.

Ministarstvo nezainteresovano, inspektorat nenadležan

Postupak specijalizacije

Postupak i procedure specijalizacije propisani su zakonima i podzakonskim aktima iz oblasti zdravstva. Program donosi ministar, a zdravstvena ustanova ili medicinski fakultet podnosi zahtjev za specijalizaciju ili subspecijalizaciju Ministarstvu koje opet odobrava ili odbija ministar. Nakon završenog specijalističkog ili supspecijalističkog staža podnosi se prijava za polaganje specijalističkog ili supspecijalističkog ispita. Uz prijavu se dostavlja indeks u kojem su evidentirane sve završene obaveze, mišljenje mentora za polaganje ispita te prijedlog fakulteta za članove ispitne komisije. Ukoliko kandidat prilikom podnošenja prijave za polaganje ispita dostavi svu potrebnu dokumentaciju i ukoliko ministarstvo nakon uvida u dokumentaciju utvrdi da su ispunjeni svi uslovi, a komisija za polaganje ispita ocijeni da je kandidat uspješno položio ispit, pravno ne postoji razlog da se kandidatu osporava obavljeni staž i položeni ispit.

Zašto se nije istrajalo u dokazivanju malverzacija i zašto Stanko Baćo sasvim normalno obavlja posao hirurga iako postoje osnovani dokazi da je do svoje diplome došao na nelegalan način možda se najbolje može vidjeti u odgovorima koje je CAPITAL dobio od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Kako su nam poručili oni ne raspisuju konkurse za dodjelu specijalizacije, nisu nadležni za provjeru validnosti diploma, niti imaju mehanizme da mogu sprovoditi takve postupke.

Za pitanja koja se tiču obaveza specijalizanata prema zdravstvenim ustanovama, molimo Vas da se obratite javnim zdravstvenim ustanovama, a informacije iz nadležnosti visokoškolske ustanove, molimo Vas da se obratite medicinskim fakultetima“, poručili su oni.

Interesovalo nas je i da li su bili uključeni po pitanju anonimne prijave iz 2015. godine vezano za doktorovu specijalizaciju, ali su to pitanje jednostavno ignorisali. Odgovore smo tražili i na adresi Inspektorata Republike Srpske. Ni oni nisu bili previše rječiti.

S obzirom na to da navodite da je lice na sumnjiv način u drugim zemljama pribavilo potpise na osnovu kojih je polagalo specijalistički ispit, da je ‘praktično’ u isto vrijeme boravilo u dvije različite države, ispitivanje ovih navoda nije u nadležnosti Inspektorata Republike Srpske jer nismo ovlašteni za vršenje istražnih radnji. U konkretnom slučaju bi bilo potrebno istražiti kretanja fizičkog lica u navedenom periodu u zemljama regiona i zemljama EU, za šta ovaj organ nije ovlašten”, kazali su oni.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Prevarama do diplome: Hirurg specijalizaciju u Srbiji završio tezgareći u Njemačkoj

    1. Simo

      To se zove alimentacija.

      • samba rumba

        seranica, naravno, nista to ne dotice.nema reakcije

    2. Marko

      Ovo je “hirurg” sve planirao. Iz svega se vidi da je i dir Sovilja obmanuo jer laže zbog njega. Lovre je zbog manjeg djela dobio otkaz. Na potezu je Tužilaštvo RS

    3. Lopov - Lopovcina - Jugovic

      zapravo nista novo u Republici Srpskoj, sistem truo i pokvaren, ljudi se samo prilagodili sistemu – i onda se pitam sto nas tako gledaju na Zapadu, zasto misle da smo lopovi, prevaranti i muljatori – sad razumijem zasto su neki nasi vec 70ih mijenjali prezimena i/ili imena..

    4. Petrović

      Sovilj zna sve, dobio pare pa ga štiti.

      • Tehničar

        “Hirurg” se javno hvalio po bolnici da je bio u Njemačkoj za vrijeme specijalizacije. Priča se da je debelo počastio Sovilja i Ćoprku

      • njemačka

        kriminalac ostaje kriminalac. jadni su roditelji koji su ga rodili.

    5. Osmica

      Za gospodina Dodika
      Evo i u RS ima lažnih diploma. Još doktor.

    6. Zatvor

      Ovo je samo za zatvor.
      Onako usput rečeno, nije mi jasno koliko je ovaj čovjek nepismen, čak i u neobaveznoj komunikaciji.
      A komentarisati sadržaj je ispod nivoa humanosti.
      Ovaj čovjek je ruglo i sramota za sve zdravstvene radnike.

      • Doktor

        Nije njemu niko smestio, smestio je on bolnici i Sovilju

    7. dr vracar

      ovo nije tacno neko coveku smesta sta vi imate ko da je jedini da je zavrsio preko stele pola banjoluckih doktora je djecu svoju proguralo kroz fakultet i zaposlilo kod sebe i ne samo oni doktorska advokatska djeca sve je to resavska skola al tako vrijeme

    8. Gadafi

      Da, i meni je pričao da je kupio stan u Beogradu od tih para.

    9. Ismet

      Ministar koji mu je odobrio specijalizaciju u Srbiji je Bogdanić, a Šeranić će ovo sankcionisati (Sovilja i ” hirurga”)

    10. ugovor

      Ebeš ugovor o specijalizaciji. Sovilj proziva doktoricu koja je otišla u Sloveniju. Niđe veze sa ovim slučajem. Jatak

    11. Stojan

      Sovilj priznaje da je bio Baco u Nemačkoj na nekoj edukaciji.Vjerovatno kad pročita članak promjeniće mišljenje, jer je se očito vidi da je na svoju ruku otišao u Njemačku. Sad naknadno izmišljaju edukaciju.Cista laž.Sta je sa povredom ugovora o specijalizaciju.

    12. Krimi

      Kako se kriminalac vadi na njegov odnos sa ženom . Ovde je pitanje kriminalna radnja, jesi li uradio ili nisi, a iz svega se vidi da je bio u Njemackoj

    13. Stojan

      E moj direktore, Baco je tvojim ugovorom o specijalizaciji obrisao dupe.

      • Re Stojan

        Direktore molio bi vas da štampate ugovore o specijalizaciji na toalet papiru, dobio sam hemoroide. Vaš Stanko Baco.

        • Direktor

          Članak je super. Nije mi jasno da je ovaj nazovi hirurg toliko, mjesecima bio odsutan iz bolnice a da niko nije znao da je u Njemačkoj. Kako se to vodi evidencija o prisutnosti na poslu? Ranije tri dana neopravdano dobiješ otkaz.
          Da se ne pravimo naivni, ovo više nije obični kriminal, ovo je udruženi.

    14. Re Marija Kecman

      Vi mješatie babe i žabe, nemate pojma o čemu pišete.
      Covjek povrijedio ugovor o specijalizaciji.
      Samovoljno napustio specijalizaciju u Beogradu.
      Primao dvije plate istovremeno.
      Obmanuo profesore u Banja Luci.
      Obmanuo direktora bolnice.
      Ukaljao ugled bolnice i kolega doktora.

    15. Veliki Brat

      Veliki Brat, kad proćita članak, stavit će u izolaciju i Sovilja i Baću

    16. Hirurg

      Koliko znam on je veliki manipulator. Nikad nije bio oženjen, laže kao i za “edukaciju” u Njemačkoj. Pravda je spora, ali iziđe na vidjelo sve.

    17. Doktor

      Kakva je ovo država, šta se ovdje dešava. Ovaj Baco sa svojim manipulacijama zajebao je i Fazlinoviće (LZN)

    18. Re Doktor

      Treba u zatvor i njegove saučesnike sankcionisati. Evo zašto diplome doktora u Hrvatskoj iz RS ne priznaju. Sramota, sami sebi smo krivi. Fuj.

    19. Hirurg u pokušaju

      Treba u zatvor i njegove saučesnike sankcionisati. Evo zašto diplome doktora u Hrvatskoj iz RS ne priznaju. Sramota, sami sebi smo krivi. Fuj.

    20. Maki

      Baco kaže da je preko 650 operacija obavio, pitam se kad toliko kad nikad nije u bolnici, možda je postao profesor na Fakultetu. Direktor malo manje kaže, lažu oba. Koliko je neuspješnih operacija bilo?

    21. Barba

      Najvažnija operacija je bila u Njemačkoj i trajala 17 mjeseci, a naučni rad na temu:Kako prevariti državu i društvo.

    22. Rob

      Kako od krivično djelo postaje udruženo
      krivično djelo

    23. Lopov

      Država isključuje struju penzionerima za dug od desetak maraka ili ganja švercere cigarama za šteku,ili ako ne plati RTV pretplatu-slijedi tužba a ovdje se radi o kriminalu od stotinu hiljada maraka. Reagujete u ie Boga.

    24. Dr

      Kad dođe do Dodika pomest će Sovilja, ionako je ljut na njega

    25. dana

      dno dna ste velika podrska za dr Bacu

    26. dana

      Doktor koji je jedini prisao pacijentu koji je bolovao karcinom jednjaka.dok gispodin Dodos nije dozvolio ni ketonal injekciju Baco je ucinio nemoguce da pacijentu olaksa zadnje minute pacijent je bio moj brat i pisem iz iskustva velika podrska za dr Bacu

      • Boki

        Dodos? Ketonal?

    27. Dr

      On je veliki manipulator, to što je dao ketonal, to je mogla i sestra, to u stvari i ne daje se u tim slučajevima. Dr Dodoš je u pravu, može “hirurga” Baću nacrtati i uzduž i poprijeko.
      Klinac bi on bio u bolnici, da nije potkovao Sovilja da mu kriminal sakrije.
      Poslije izbora ni Bace ni Sovilja. Živi bili pa vidjeli.

      • Brzi

        Koliko si ti jadna zena. Strasno

        • dana

          a koliko si ti jadna sirovina t je tek pitanje?

    28. Lopov

      Odgovor za Danu
      Vi mješate babe i žabe, ali što je on učinio je kriminal, pa da nabrojim :
      Počinio je kriminal i to svjesno ( sam priznaje)
      Uveo je direktora Sovilja u kriminalnu radnju
      Prekršio je Ugovor o specijalizaciji
      Primao isto vrijeme dvije plate
      Ukaljao ugled bolnice
      Loša poruka drugim specijalizantima
      U Njemačkoj i dr zemljama EU mu je zabranjen ulazak.
      Pa sad vidite koga podržavate-kriminalca

      • Lazes

        Lazes cim otvoris usta jadna jadna zeno

        • dana

          dace Bog da padnes doktoru Baci u sake da ga molis za spas kao sto je moj pokojni brat molio Dodosa mesara

      • dana

        Dr Baco nije dao Ketonal vec Morfij ako te bas zanima kliko moras biti retard da ne pokusas bar malo olaksat zadnje minute to te pitam gospodine ,druga stvar jesi imao na rukama umiruceg jesi gledao muke obracas se doktoru a on nonsalantno mahne rukom i kaze do ujutro je gotov srami te se

      • dana

        bio kriminalac ili ne sa botovima se ne raspravlja dragi moj lopove a zelim vam da vas leci dr Baco da ga molite za spas ili da vam olaksa muke eto toliko o vasim nabrajanjima o povredi clanka ili statusa

    29. Taca

      Covjek koga ‘blatite’ je spasio zivot mom ocu, kada ostali, zbog stranackih sastanaka, nisu imali vremena ili nisu htjeli da mu pomognu. Za razliku od mnogih, on je prvo veliki covjek, pa onda i doktor.

      • dana

        ne vredi se sa ovim botovima raspravljat to je sve dno dna dao Bog da padnu doktoru Baci u sake

        • Odgovor

          Postovana Dano,
          dao nam je Bog da padnemo u ruke dr Bace i da bas on taj dan bude dezurni, da nije, moj otac danas ne bi bio ziv. Ta ‘kletva’ koju ste napisali je, izgleda, da sve osim Vas, blagoslov.

          • Odgovor

            Ne mogu biti, a da ne primjetim. Kada ces raspravljate o njegovoj diplomi, koju Vi imate i da li je imate, kada Vase licno ime pisete malim pocetnim slovom?

          • Dana

            Niste me razumeli kazem za ove sto blate dr Bacu ja bezuslovno podrzavam dr Bacu

    30. Lopov

      Vi Dano mješate dobro (babe i žabe). To što je on uradio je kriminal to sve njegove kolege kažu, počev od načelnika Ćoprke do vašeg Dodoša, jedino ga direktor podržava jer mu plaća svaki mjesec pinku. On je na nivou vračare. On je dupe obrisao Ugovorom o specijalizaciji.

      • dana

        ne mjesam ja nista gospodine mjesate vi Dodos nije moj vec vas to je jedan mesar ako vas bas zanima ja stojim iza toga da je dr Baco prije svega covjek i ima bezuslovnu podrsku od mene

        • Lopov

          Da li Dana što daje bezuslovno sve za “hirurga” Baću svjesna kakvu poruku šalje mladim doktorima.
          Molim vas pročitajte bar jednom članak potpuno, pa dajte Baći što imate.

          • Re

            Očigledno nije pročitala tekst. Inače se ne bi javljala. A dokazi su jasni.
            Radi se o beskrupoloznom čovjeku željnom novca, pa po cijenu prevare.
            To naravno ne znači da su drugi bolji ili gori itd….. isključivo komentarišem dokaze iz ovog slučaja.

        • stefo

          Draga Dano Bog ti pomogao niko nije rekao da je on loš čovjek, dapače, sve operacije koje je izveo su bile uspješne, ali lik je prevara teška. To što je ljubazan nema veze sa diplomom koju je kupio. Nemoj brkati babe i žabe

    31. Dana

      U pravu ste svi koji ga osuđuju. Moram da se izvinem svima, on jest dobar, ali ovo je za zatvora. Pa i njegov direktor nije čist. Neću se više javljati.

    32. Dana

      Niste me razumeli kazem za ove sto blate dr Bacu ja bezuslovno podrzavam dr Bacu

      • Dr

        Svi ovi što daju “hirurgu” podršku, a nisu pročitali članak su za posmatranje. Pa vi podržavate kriminal. Kažu da je zaradio tezgareći u Njemačkoj za vrijeme specijalizacije pa je kupio stan u Beogradu. Pa drugi jedva preživljavaju za vrijeme specijalizacije.
        Ovaj članak je objavljen u Njemačkim medijima. Samo kod nas u RS još nisu, zato što ga Sovilj
        štiti, jer mu je uzeo dio para. Ali ni to neće dugo, Dodik će ih pomesti oba.

        • Bljak

          Pročitala sam više puta članak i ne mogu da vjerujem u šta se upustio Sovilj, jedan poslanik u Skupštini RS. Neću da komentarišem ovog nazovi hirurga. Ispod svakog nivoa su i komentari koji podržavaju svaki kriminal, pa i ovaj.

    33. Bljak

      Pročitala sam više puta članak i ne mogu da vjerujem u šta se upustio Sovilj, jedan poslanik u Skupštini RS. Neću da komentarišem ovog nazovi hirurga. Ispod svakog nivoa su i komentari koji podržavaju svaki kriminal, pa i ovaj.

    34. Propalo

      Kakav je ovo direktor koji je sve ovo dopustio i izgleda podržava. Ovo upućuje samo na jedno- udruženi kriminal.

    35. Kristijan G

      Pročitao sam ovaj članak. Predloži ću gosp Željku Mitroviću da kao gosti Zadruge 4 budu Sovilj i Baco

      • stankovic

        Jadna ova država kad miševi kolo vode.Kad kažem miševi milslim na šljam drušvo čiji je tipičan predstavnik Baco, i medicinska bratija udruženi u kriminalnim radnjama.Prnut će i oni u fenjer.

    36. Marijan

      Ja sam rvi.Kad sam pročitao članak i komentare, stomak mi se prevrnuo, Ja ne mam stalno zaposlenje i ne mogu da kupim stan čitavo vrijeme sam podstanar, i pitam de da li sam se ja i moji saborci borili za ovakvu REPUBLIKU SRPSKU.. Sigurno odgovor je Ne..Gdje neki direktor zloupotrebljava položaj i neki pohlepni doktor koji hoće na kriminalan način da dođe do diplome.
      Ako je ovo RS institucije ne sankcionišu, Ja se odričem svi prava u kotist ovih kriminalan i izjavljujem žao mi je što sam učesnk rata. Bolje bi mi bilo da sam pobjegso u Njemačku

    37. Rvi

      Pridružujem se komentaru Marijana.
      Sam još da kažem da je ovaj članak o kriminalan, ovog dvojca prenio čitav region.
      Gledao sam portale iz Prijedora i da mu neki lažno dižu.
      rep jer ovo gosp Predsjednik nece dozvoliti da se blate institucije RS

    38. Mir

      Evo upravo sad je i Putin pročitao ovaj članak, jer je prenijela i agecija Sputnik.
      Vjerovatno ce tražiti od Sovilja da mu
      ustupi Bacu da riješi pitanje korone kod životinja

    39. Ilidžanski borac

      Prenijeli su članak mnogi sarajevski portali, ali sam pročitao ovaj originalni sa komentarima. Posebno su me dirnuli ovi RVI komentari Osjećam se prozvan da i ja kao ilidžanski borac napišem par riječi podrške ovom novinaru na odličnom članku. Zavrijedio je nagradu, zato što je razotkrio BAGRU koja se zakotila u zdravstvu RS. Zar sam se borio da ovakvi profitiraju na mojoj krvi i krvi drugih boraca. Pa ovaj Baco je sa tridesetak godina stekao mukotrpnim malverzacijama više nego ja sa 55 godina poštenim radom. Sramota da ovakvi ljudi rade u zdravstvu naše drage RS.

    40. Borac

      I ja sam pročitao članak i komentare. Kosa mi se na glavi diže na šta je spreman čovjek zbog POHLEPE da učini sebi i drugima. Kažem drugima, mislim na roditelje ako ih ima, prijatelje ako ih više ima, kolege-kolega nema sa specijalizacije jer nije ni bio tamo.
      Zbog pohlepe izgubit će sve i treba. To treba da bude vaspitan mjera za njega i buduće Baće.

    41. Iva

      Ma bravo za prevaru.. Nemam rijeci vrlo dosjetljivo… A ocigledno i pametno profitirao i on i direktor… Isplati se.. Jer nasa pravicna drzava ovo ponasanje podrzava… Evo ideje za buduce specijalizante…

      • Reiva

        Izgleda da ljudi koji su isli legalno na specijalizaciju, podizali kredit da izdrazvaju porodicu i svoj odvojeni zivot u toku specijalizacije pravi kreteni. Pa gdje ovo vodi? Kome i cemu je ovo primjer? A drzavne institucije cute. Strasno!!!!!

    42. Ministar

      Pa gdje je sad toliko hvaljeni i cijenjeni ministar Seranic???!!!!!! ? Ajde sad da te vidumo na djelu???!!!!! Seranicu je li ovo uredu???!!!!

      • sta ce sera

        citav zivot isti, samo da njega ne okrzne nista

        • Resta

          Pa je li moguce da ovo moze proci bez ispitivanja???
          Pa iz ove ‘drzave’ treba bjezati…

    43. Markeš

      Bolnica u Prijedoru gori, po hodnicima se prepričavaju događaji iz ovog članka. Najviše neki su iznenađeni ćutanjem Sovilja što potvrđuje da je i on omastio svoje brke tezgom iz Njemačke, dok drugi zaposleni nisu iznenađeni Soviljevim ne činjenjem jer kako kažu da je ovo sitnica u odnosu na ono što je dosad radio (lapio)
      Pominju da je i načelnik hirurgije umiješan kao treći član udruženog kriminala.
      Očekuje se reakcija ministra Šeranić i predsjednika Dodika.

    44. Lemiox

      Nevjerovatno…