Capital.ba

SCONTO: Preduzeće propalo, direktor brend prebacio na novu firmu  

15.08.2020. / 8:02

BANJALUKA – Okružni privredni sud u Banjaluci prije nekoliko dana je zaključio stečaj u preduzeću “Urban” iz Banjaluke, zbog milionskih dugova. Međutim, poznati salon namještaja funkcioniše bez ikakvih poteškoća, jer je bivši direktor ovog preduzeća Elvir Jugo jednostavno uspio osnovati novo preduzeće koje je preuzelo upravljanje brendom, saznaje CAPITAL.

Urban

Naime, njegova firma “Finius” već duže vrijeme stoji iza Urban namještaja i preko njegovih računa salon posluje na istoj adresi.

Za kupce namještaja ova promjena nema velikog značaja. Na gubitku su povjerioci koji su kroz stečaj ostali bez svojih potraživanja koja se mjere u milionima maraka.

Prije nego što je “Finius” preuzeo upravljanje salonom, ”Urban” je bio dio poslovnog carstva Elizabete Josipović iz Prijedora. Namještaj iz njene fabrike “Sconto-prom” prodavao se po “Urban” salonima u nekoliko gradova, ali i po cijelom svijetu gdje se izvozio.

Međutim, početkom 2014. kao kula od karata kreće da se ruši priča o poslovnom uspjehu Josipovićeve, jer se ispostavilo kako se iza vrata uspješnog preduzeća kriju dugovi, zloupotrebe, prevare i ko zna šta još.

Žena koja je prije samo nekoliko godina bila sinonim za rad i predanost danas se uglavnom spominje u izvještajima istražnih organa. Zbog brojnih malverzacija koje je napravila, njen policijski dosije svakog dana je sve deblji.

Banjalučki “Urban” je uništila tako što ga je koristila kao garanciju za brojne kredite koje je podizao “Sconto-prom”, a koji se nisu vraćali. Stečajni upravnik je sabrao kako je “Urban” po tom osnovu oštećen za milion maraka.

Tužba za naknadu štete se nije mogla podnijeti jer je u Okružnom privrednom sudu u Prijedoru podnesen zahtjev za stečaj “Sconto-proma”.

Kada je riječ o imovini “Urbana”, na poslovnom prostoru u Banjaluci od 460 kvadrata, izlučno pravo je imala BBI banka, a što joj je i priznato kroz postupak.

Banka Srpske je dobila nekoliko teretnih vozila, dok su svi drugi povjerioci ostali praznih šaka.

Protiv Elizabete Josipović, MUP je podnio nekoliko krivičnih prijava. Krajem septembra prošle godine MUP RS ju je prijavio tužilaštvu zbog sumnje da je upravo Banku Srpske oštetila za 147.000 maraka, tako što je otuđila  založenu imovinu preduzeća “Urban”. Tri godine ranije, tačnije 2016. je prijavljena zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja.

Ostaće upamćena i po tome što je 2013. godine radnicima kojima je dugovala plate, kao kompenzaciju ponudila namještaj.

Nakon propasti “Sconto-proma” u pogonima te fabrike biznis sa tekstilom je započeo njen sin Alen Josipović, sa preduzećem “Lena”.  I on je kao i njegova majka radnicima ostao dužan novac za plate.

Prema saznanjima CAPITAL-a, i Elvir Jugo koji danas upravlja “Urban” namještajem bio je u upravljačkim strukturama “Sconto-proma”. Na jedan od brojeva koji se nalazio u zvaničnim privrednim registrima se javila radnica koja je rekla da ne smije davati njegov broj. Jugo se nije javljao ni na pozive na druge telefonske brojeve koje smo pronašli.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!