Capital.ba

U drugom tromjesečju 54 odsto manji promet brodova u hrvatskim lukama

13.08.2020. / 11:13

ZAGREB – U hrvatskim morskim lukama u drugom tromjesečju ove godine zabilježen je veliki pad prometa brodova i putnika – 54, odnosno 68 odsto u odnosu na lane, dok je u prometu robe ostvaren rast od sedam odsto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

hrvatska more

Iz DZS-a ističu da su okolnosti koje je prouzrokovalo širenje kovid-19 direktno uticale na pad prometa putnika i vozila u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju u hrvatskim morskim lukama.

Naime, u morske je luke ukupno u drugom tromjesečju ove godine prispio 45.071 brod ili 54,3 odsto manje nego lane, dok je sa ukupno 2,99 miliona putnika zabilježen pad od 68 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je ujedno i najmanji broj putnika u posljednjih deset godina u tom tromjesečju, prenosi index.hr.

Tereta je u morskim lukama u drugom tromjesečju bilo ukupno 5,64 miliona tona ili sedam odsto više nego u istim mjesecima prošle godine. Najviše tereta zabilježeno je luci Omišalj – 2,26 miliona tona, što je 32,6 odsto više nego prošle godine, i u luci Bakar – 1,04 miliona tona, što je 34,1 odsto više na godišnjem nivou.

U tom kvartalu u hrvatskim morskim lukama registrovano je 94.640 brodova, što je 36,7 odsto manje nego u istom razdoblju lane. U tom periodu zabilježeno je 5,56 miliona putnika, što je pad od 54,7 odsto, dok je tereta bilo 1,6 odsto manje, odnosno 9,94 miliona tona, pokazuju podaci DZS-a. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!