Capital.ba

Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

13.08.2020. / 9:15

BEOGRAD – U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi tu oblast i IT preduzetnicima olakša poslovanje, objavio je Radio slobodna Evropa (RSE).

kriptovalutama

Kriptoimovinskim regulatornim okvirom urediće se poslovanje lica koja obavljaju poslove s virtuelnom imovinom (kriptovalute i kriptotokeni) u Srbiji, što bi trebalo da dovede do daljeg unaprjeđenja poslovnog i regulatornog okruženja”, rekli su iz Narodne banke Srbije (NBS) za RSE.

Na izradi zakona, pored NBS, rade predstavnici Ministarstva finansija, Komisije za hartije od vrijednosti, Uprave za sprečavanje pranja novca, Ministarstva privrede, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Beogradske berze, kao i predstavnici privrede i akademske javnosti, objavljeno je na sajtu RSE.

Kako je ukazano, poslovanje povezano sa virtuelnim valutama u Srbiji je trenutno uređeno samo sa aspekta primjene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, a nadzor nad primjenom ovog zakona vrši NBS.

Zbog nepostojanja posebnog zakona koji uređuje ovu oblast, vršenje transakcije blokčejn tehnologijom u Srbiji nije nezakonito, ali nije ni prepoznato u legislativi, što za ljude koji se u Srbiji bave fintek industrijom (kombinacija finansija i tehnologije) stvara niz problema, navela je RSE.   bankar.me

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

    1. Direkt

      Eto poreza na kriptovalute.