Capital.ba

Firmi iz Laktaša “liježu” prvi milioni za garažu kod UKC-a (FOTO)

12.08.2020. / 14:03

BANJALUKA – Zbog pandemije virusa korona brojni infrastrukturni projekti u Srpskoj moraće da čekaju bolje dane, ali ne i parking garaža u blizini Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) RS koja će budžet i građane Srpske koštati 35 miliona maraka.  

Paprikovac (Foto: Capital)

Naime, Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da preduzeću “Marković invest R.M.” iz Laktaša koje je izvođač radova uplati nešto preko dva miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Odluku je Vlada usvojila na sjednici koja je održana 30. jula, a za njenu realizaciju je pored Ministarstva zdravlja zaduženo i Ministarstvo finansija Republike Srpske.

Odluka je objavljena u današnjem Službenom glasniku i stupa na snagu za osam dana, što znači da bi oko 20. avgusta na računu firme iz Laktaša mogao da se pojavi sedmocifren iznos.

Novinar portala CAPITAL danas je obišao radilište koje se nalazi u krugu UKC-a i uvjerio se na licu mjesta da zemljani radovi uveliko traju.

GALERIJA:

Projektom je predviđena garaža sa četiri podzemne etaže, a sve u sklopu projekta izgradnje objekata za stacionarni saobraćaj i komercijalne sadržaje.

Nakon garaže, planirana je gradnja hotela za potrebe doktora koji dolaze iz inostranstva i za porodice pacijenata.

Podsjećamo, nakon što je CAPITAL u aprilu objavio informaciju o tome koliko će garaža biti plaćena, javnost je burno reagovala i negodovala zbog ovog projekta.

Međutim, uprava UKC-a se nije puno obazirala na kritike.

Tako je Vlado Đajić, direktor ove zdravstvene ustanove prilikom zasijedanja Narodne skupštine RS, čiji je ujedno i poslanik kazao kako su rađene dugogodišnje analize koje su nedvosmisleno ukazale na potrebu jednog ovakvog objekta.  On je tada izračunao i da će se ovaj projekat otplatiti za 17 godina.  U svemu su mu pomogli studenti koji su anketirali pacijente i građane.

Mi imamo oko deset hiljada ljudi koji dnevno prođu kroz Klinički centar te oko pet hiljada auta. Stručnjaci iz ekonomske službe su procjenili, da ako se za tih pet hiljada dnevno plati parking od jedne marke, to je godišnje blizu dva miliona KM”, kazao je tada Đajić.

Inače, nedugo nakon što je izvođač krenuo sa poslom, na parkingu iznad radilišta pojavilo se klizište, odnosno “slijeganje tla”, kako su to ocijenili stručnjaci koje je angažovala uprava UKC-a, a koje prema njihovim ocjenama ne predstavlja nikakvu opasnost.

Ko stoji iza firme “Marković invest R.M.”?

Vlasnik firme “Marković invest RM”, koja je pobjedila na tenderu i dobila posao je Rade Marković koji se u javnosti nezvanično spominjao kao kum Ranka Škrbića, nekadašnjeg ministra zdravlja i aktuelnog dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci. I ranije je njegovo preduzeće izvodilo radove na UKC Republike Srpske, a izgradilo je i bolnicu “Srbija” u Istočnom Sarajevu, projekat vrijedan 54,5 miliona maraka. Međutim, Marković je u aprilu za CAPITAL negirao da mu je Škrbić kum kao i da njihovo poznanstvo ima bilo kakav uticaj na poslove koje dobija “Marković invest”.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Firmi iz Laktaša “liježu” prvi milioni za garažu kod UKC-a (FOTO)

    1. Dugoprugas

      Sa novom garazom RS ce biti jos jaca. Sluzbeni Audi A8 i crna Mecka od 490 hiljada evra precednika Vijeskovica i Presednika Dodika nece morati biti na suncu dok posjecuju direktora UKCea. Samo naprijed…Radojic mi je reko da ce biti jos jedan helidrom za precednike i kad on u decembru pobjedi moze sletit sa novim helikopterom da se ne mora gurat autom na parkingu ko neka sirotinja..zivijo RADOJICIC