Capital.ba

U Hrvatsku od marta nije uplovio ni jedan kruzer

09.08.2020. / 13:50

ZAGREB – U Hrvatsku od marta nije uplovio nijedan kruzer sa turistima, a zbog pandemije korona virusa, u prvih šest mjeseci ostvaren je pad broja stranih kruzera u hrvatskim morskim lukama za 88,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih šest mjeseci ove godine strani brodovi za krstarenja ostvarili su pad broja putovanja za 94,5 posto i broja dana boravka na hrvatskom Jadranu za 91,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. Broj putnika na tim brodovima u odnosu na isto razdoblje 2019. manji je za 99,1 posto, prenosi Jutarnji list.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak podatke o krstarenjima stranih brodova u prvom polugodištu, u kojima navodi da na hrvatskoj obali mjesecima nema kruzera jer su zbog pandemije bolesti COVID-19 uvedene mjere zabrane uplovljavanja brodova na međunarodnim kružnim putovanjima, što je direktno uticalo na smanjenje broja stranih brodova za kruzerska putovanja u hrvatskim morskim lukama u martu i na njihov nedolazak u aprilu, maju i junu 2020.

U periodu od januara do juna u hrvatske morske luke uplovilo je šest stranih kruzera, koji su ostvarili 15 krstarenja, i to pet u januaru, sedam u februaru i tri putovanja u martu.

Lani su u prvoj polovini godine u hrvatskim vodama bila 54 kruzera, koji su ostvarili 272 putovanja. Na kruzerima koji su ove godine uplovili u hrvatske luke bilo je 3.737 putnika, i to ih je najviše, 2.809, bilo u januaru, a ukupno su ti kruzeri u Hrvatskoj bili 47 dana.

U prvom prošlogodišnjem polugodištu na kruzerima je bilo ukupno 409.238 putnika; ti su brodovi imali 554 dana putovanja, a najviše putnika bilo je u lipnju, njih 162.000.    Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!