Capital.ba

Uzaludna borba za neplaćanje članarine Privrednoj komori Srpske

05.08.2020. / 15:51

BANJALUKA – Propao je i drugi pokušaj, u poslednje četiri godine, privrednika Republike Srpske da na Ustavnom sudu RS obore zakonsku obavezu da plaćaju članstvo u Privrednoj komori.

privredna komora članarina

Preduzeće “Tehogradnja” iz Foče nije uspjelo da na najvišoj pravnoj instanci ospori Zakon o privrednoj komori RS po kojem je članstvo u njoj automatsko, a plaćanje članarine obaveza, prenosi portal CAPITAL.

Fočansko preduzeće pokušalo je da na Ustavnom sudu ospori odredbe zakona kojima je propisano da se članstvo u komori stiče upisom društva u sudski registar.

Prema ocjeni “Tehnogradnje” to je u suprotnosti sa Ustavnom RS i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda jer je dobrovoljna volja svakog privrednog subjekta ili bilo kog drugog lica da bude član određenog udruženja.

Sa druge strane, Ustavni sud RS ih je podsjetio kako je o ovoj problematici donio odluku još 2016. godine, kojom je takođe odbio gotovo identičnu apelaciju, zbog čega neće dva puta donositi odluku o istoj stvari.

Sud je još tada zaključio da je Privredna komora institucija, a ne udruženje građana koje nastaje i prestaje slobodnom voljom građana, te s obzirom na to utvrdio da obaveza zakonodavca podrazumijeva da on ne sprečava članove Komore da se učlanjuju ili formiraju druge vrste udruženja.

Kako Zakon o Privrednoj komori u cjelini ne sadrži ovakvu zabranu, Sud je u navedenoj odluci ocijenio da su u kontekstu garancija iz Konvencije, neosnovani navodi predlagača o povredi njegovog prava na slobodu udruživanja i da je zakonodavac, propisujući kao u osporenim članovima, ostao u okviru svojih ustavnih nadležnosti”, navodi se u Rješenju kojim se odbacuje prijedlog za ocjenjivanje ustavnosti.

“Sladaboni” istu stvar pokušao 2016. godine

Podsjećamo, prvi od privrednika koji je pokušao da ospori način na koji komora formira svoje članstvo i prikuplja članarinu, bio je Slavko Jotanović, vlasnik preduzeća “Sladaboni” iz Banjaluke.

On je pored članstva pokušao da ospori i Odluku o načinu obračuna i visini godišnje članarine, što mu nije pošlo za rukom.

Veselin Savić, direktor područne Privredne komore u Trebinju, a na čijoj regiji posluje apelant koji je ponovo pokušao da pokrene pitanje ustavnosti Zakona o Privrednoj komori RS kaže da komora radi za javno dobro, bez obzira na članstvo i članarinu.

Kada primjera radi, komora zagovara u smanjenju nekog poreza i to uspije, porez se ne smanjuje samo našim članovima, nego svima. Od nečega se mora živjeti. Masa ljudi misli da mi novac dobijamo iz budžeta što nije tačno. Sasvim druga je stvar koliko se radi kvalitetno i može li se raditi bolje”, kaže Savić za CAPITAL.

Korona donosi komori velike probleme u 2021. godini

Inače, članarina u Privrednoj komori Republike Srpske se plaća po osnovu prihoda iz prethodne godine, s tim da ju je zakon ograničio na maksimalnih 0,05 odsto.

Način obračuna, visinu i rokove uplate određuje Skupština komore. Dosadašnja praksa je bila da se preduzećima sa velikim prihodima obračunava nešto niži procenat, a onim privrednicima koji posluju sa manjim obrtom, veći postotak, kako bi se u što većoj mjeri došlo do srazmjernih izdvajanja.

S obzirom da je članarina iz koje se komora finansira u direktnoj vezi sa poslovanjem privede, te da se kako smo već spomenuli ona obračunava po osnovu rezultata iz prethodne godine, jasno je da će u 2021. godini zbog pandemije virusa korona koji je usporio privredu, biti prikupljeno znatno manje novca.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Uzaludna borba za neplaćanje članarine Privrednoj komori Srpske

    1. Stevo

      Bitange iz PKRS..uhljebi i nesposobnjakovici koji mlate praznu slamu, putuju, kurvaju se, i bolli ih ina stvar jer nema sikiriki..samo pogledajte koi uhljebi tamo rade i kolike plate imaju. Rezultat njihovog rada je NULA.

    2. srpska republika

      u federaciji dobrovoljno clanstvo u komori. nema obaveze cim osnujes preduzece. jedino kod nas se moraju namicati pare matorom djuricu krajini sto je predsjednik komore i mora jaka plata onom racicu sto je direktor