Capital.ba

Obim tržišta nepokretnosti smanjen za 40 odsto

04.08.2020. / 16:37

BANJALUKA – Obim tržišta nepokretnosti u Republici Srpskoj je tokom vanrednog stanja usljed pandemije virusa korona, od 3. aprila do 23. maja, smanjen za 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIP/.

Pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske poslove RUGIP-a Dragan Stanković kaže da je u tom periosu najviše prometovano poljoprivrednim zemljištem – 30 odsto i stanovima – 22 odsto u odnosu na ukupan broj prometovanih nepokretnosti.

On je naglasio da je najviše kupoprodajnih ugovora zabilježeno u Bijeljini i Banjaluci, dok je najviše prometovanih nepokretnosti zabilježeno u Laktašima, saopšten je iz RUGIP-a.

“Ukupna suma cijena nepokretnosti ostvarenih u kupoprodajnim ugovorima registrovanim u Registru cijena nepokretnosti za period 1. januar – 30. jun iznosi 239.388.240 KM, te je za 47.266.817 KM manja u odnosu na isti period 2019. godine”, rekao je Stanković.

On kaže da je u aprilu registrovano skoro 60 odsto manje kupoprodajnih ugovora u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Prema njegovim riječima, u narednim mjesecima zabilježen je rast predaje zahtjeva za promjenu upisa prava vlasništva u evidencijama RUGIP-a, tako da je u junu ove godine registrovano sedam odsto više kupoprodajnih ugovora nego u istom periodu prošle godine.

Stanković, koji je i supervizor radne grupe koja radi na sprovođenju CILAP projekta u okviru Sektora za normativne poslove, evropske integracije i međunarodne projekte RUGIP-a, kaže da se cijene nepokretnosti nisu mijenjale.

On je pojasnio da RUGIP redovno informiše javnost o kretanju cijena na tržištu nepokretnosti putem godišnjih izvještaja iz Registra cijena nepokretnosti.

Stanković je dodao da je zbog povećanog interesovanja medija, građana, privrednih i poslovnih subjekata za pouzdanim podacima sa tržišta nepokretnosti u periodu pandemije virusom korona, RUGIP izradio polugodišnji izvještaj o tržištu nepokretnosti sa osvrtom na period vanrednog stanja kako bi se dobila sveobuhvatna slika.

On je podsjetio da od početka osnivanja Registra cijena nepokretnosti Republike Srpske, odnosno u periodu od 1. januara 2017. do 30. juna ove godine zabilježen promet veći od dvije milijarde KM.

U skladu sa članom 21. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske, a uz podršku švedskog donatorskog Projekta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH-CILAP, početkom januara 2017. godine RUGIP je počeo sa evidentiranjem ugovora o kupoprodaji nepokretnosti na teritoriji cijele Srpske i njihovim unosom u sistem Registra cijena nepokretnosti.

“Registar obezbjeđuje podatke sa tržišta nepokretnosti i bio je neophodan Srpskoj kako bi se tržište nepokretnosti razvijalo na način da omogućava da tržišne sile utiču na formiranje cijena. Time je olakšano poslovanje svih koji su direktno ili indirektno vezani za poslove sa nepokretnostima, direktne strane i domaće investicije ne zaobilaze sektor nepokretnosti i stvaraju se uslovi koji garantuju sigurnost učesnicima na tržištu”, pojašnjavaju iz RUGIP-a.

Iz RUGIP-a ističu da je to samo dio unapređenja administrativnog sistema za upravljanje nepokretnostima, te dodaje da čitav sistem mora težiti komunikaciji svih učesnika i njihovih baza podataka, prikupljanju podataka na jednom mjestu, njihovoj jednostavnosti, ažurnosti i upotrebljivosti u različite svrhe.

“Izgrađeni sistem Registra ima kapacitet da obezbjedi sveobuhvatno prikupljanje, čuvanje i distribuciju podataka sa tržišta nepokretnosti za različite namjene, učesnike na tržištu i druge zainteresovane”, naglašavaju u RUGIP-u.

Iz RUGIP-a navode da je osnovni cilj uspostavljanja i vođenja Registra plansko praćenje cijena i analiza tržišta nepokretnosti, a kako bi svi akteri, te investitori na tržištu nepokretnosti Republike Srpske imali lako dostupne podatke o cijenama i drugim karakteristikama nepokretnosti na različitim lokacijama i vremenskim periodima.

“Transparentnost i dostupnost podataka registra pruža mogućnost razvoja tržišta nepokretnosti, te formiranje realnih cijena na osnovu zakona ponude i potražnje”, ističu iz RUGIP-a. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!