Capital.ba

Italija i Španija prijavile veliki pad BDP-a u drugom kvartalu

31.07.2020. / 13:29

RIM/BARSELONA – Italija i Španija prijavile su danas veliki pad svog BDP-a u drugom kvartalu zbog uticaja pandemije korona virusa, pridruživši se brojnim drugim zemljama čije su privrede teško pogođene.

Italija je u drugom tromujesečju zabilježila pad BDP-a od 12,4 odsto u odnosu na prethodno tromesečje i ušla tako u recesiju, javio je danas institut Istat.

Italijanski institut Istat navodi da je sa padom privredne aktivnosti „bez presedana“ u drugom tromjesečju, posle pada od 5,4 odsto u prvom, Italijanski BDP registrovao najnižu vrijednost od prvog tromjesečja 1995. gdone.

U poređenju sa drugim tromjesečjem 2019. godine pad italijanske privrede, treće u evrozoni je još vrtoglaviji, i iznosi minus 17,3 odsto.

BDP Španije je u drugom kvartalu pao 18,5 odsto zbog pandemije, pokazuju podaci koje je danas objavio španski Institut za statistiku (INE). Time je zemlja ušla u recesiju poslije pada BDP-a u prvom kvartalu od 5,2 odsto.

Špansko smanjenje BDP-a daleko je naveće od kada nacionalna statistička agencija vodi podatke. Španski premijer Pedro Sančes kasnije danas sastaje se sa vođama regiona zemlje da razgovara kako da se oporavi privreda i gde da se usmeri pomoć Evropske unije izdvojene za oporavak.

Španija je sredinom marta ušla u izolaciju dužu od tri mjeseca, čime je većina ekonomskih aktivnosti zaustavljena, a broj zaraza Kovida-19 i umrlih je rastao. Izolacija je ukinuta 21. juna.

Italijanski institut navodi da su vodeće privrede zabilježile slične padove zbog širenja pandemije.

U SAD-u BDP u drugom kvartalu pao je 32 odsto u odnosu na prethodni kvartal, u Španiji 18,5 odsto, u Meksiku 17,3, u Francuskoj 13,8 i u Njemačkoj 10,7 odsto.

U Francuskoj koja je ranije danas objavila svoje ekonomske podatke za drugi kvartal, pad od 13,8 odsto takođe pokazuje teške ekonomske troškove njene dvomjesečne izolacije. To je bio treći uzastopni kvartal ekonomskog pada u Francuskoj, sa daljim produbljenjem recesije. Beta

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!