Capital.ba

Bivši šef “Nestro petrola”: Fiktivni ugovori, nezakonitosti, ugrožena bezbjednost radnika

28.07.2020. / 15:18

BANJALUKA – Na velikom broju benzinskih pumpi “Nestro petrola”, koje je u većinskom vlasništvu ruske kompanije „Neftegazinkor“, ima velikih propusta, ne poštuju se osnovna pravila i uputstva, čime je ugrožena bezbjednost zaposlenih i imovine. Novi radnici se ne obučavaju i njihovo znanje o radu na ovim stanicama je veoma skromno, posebno u dijelu protivpožarne zaštite i bezbjednosti na radu, što je zabrinjavajuće.

nestro petrol

Ovo u pismu otkriva dugogodišnji radnik, koji je radio na više rukovodećih pozicija u „Nestro petrolu“, a koje je uputio na ruke generalnog direktora “Optima grupe” Andreja Arzamasceva.

U pismu, koje je portal CAPITAL imao uvid, on takstativno ukazuje na kršenje i narušavanje normativnih akata preduzeća kao i zakonskih odredbi donesenih od nadležnih državnih organa, što prema autoru može dovesti do krivične odgovornosti pojedinaca ali i narušavanja rejtinga kompanije.

Radnici ne poznaju osnovna pravila u radu

U pismu se navodi kako se ne poštuju neka od osnovnih upustava, a čije je poznavanje i poštivanje od ogromnog značaja za bezbjednost na radu.

Tako su na primjer, Inženjer za gasnu opremu i metrologiju kao i poslovođe benzinskih stanica bili dužni obučiti radnike na benzinskim stanicama, te sukcesivno vršiti kontrolu primjene Uputstva koje reguliše prijem tečnih naftnih derivata.

Mojom kontrolom prijema tečnih naftnih derivata na stanicama u Gradišci, Novoj Topoli, Srpskim Toplicama i Tesliću mogao sam primjetiti da pojedini radnici uopšte ne znaju da postoji takvo Uputstvo, ne razlikuju areometar od termometra, ne znaju pronaći žig nadležnog odjelenja kontrole mjera Zavoda za standardizaciju i metrologiju Republike Srpske, a i kada ga pronađu ne znaju ga očitati na mjernoj letvi to jest utvrditi da li je mjerna letva validna-verifikovana, odnosno da li je u zakonskom roku važnosti ili ne”, navodi autor pisma.

Radna disciplina

Radna disciplina u preduzeću prema navodima iz pisma bila je na veoma niskom nivou. Na posao se kasnilo a sa posla se samoinicijativno odlazilo bez obrazloženja.  Međutim, ukazivanje na nepoštivanje radnih obaveza samo je izazivalo negodovanje i bijes radnih kolega, od kojih je velikom broju autor pisma bio nadređen.

Tako mu je Inženjer za gasnu opremu i metrologiju odbijajući jedan zadatak rekao da ide u “p…. materinu”, što su čule i brojne druge kolege, ali sankcije za takvo ponašanje nije bilo.

Dodaje da je pri kontrolnom prijemu goriva na navedenim benzinskim stanicama primijetio da radnici ne posjeduju propisanu zaštitnu opremu poput šljema, zaštitnih rukavica, maski, opasača i slično.

Kao član Komisije za provjeru stručnog znanja radnika za rukovanje lakozapaljivim tečnostima i gasovima u prometu, imenovan od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske uvjerio sam se da radnici na ispit dolaze sa izuzetno niskim stepenom znanja iz te oblasti što smo i sugerisali najodgovornijem za tu oblast specijalisti za zaštitu na radu, industrijsku bezbjednost i ekološku zaštitu. Pošto se radi o izuzetno važnoj djelatnosti u obavezi sam bio i morao, o lošem nivou znanja upoznati tadašnjeg generalnog direktora g-dina Panjukova (Dmitrij)”, stoji u pismu.

Da stvar bude gora, autor navodi kako su radnici sa nekoliko benzinskih stanica prigovarali da se vozači autocisterni ne pridržavaju odredbi Zakona iz zaštite od požara.

Prema njegovim tvrdnjama on je upozoravao i da je kvalitet goriva često bio upitan, zbog čega je postojao rizik da preduzeće bude kažnjeno od nadležnih kontrolnih organa.

Bez kontrole za usluge vršili paušalno plaćanje

Bivši rukovodilac „Nestro petrola“ upozorio je i da preduzeće sklapa veoma štetne ugovore. Kao primjer je naveo posao sa kompanijom “PSI” iz Banjaluke a koji se odnosi na održavanje samouslužnih aparata. Naime, kako je primjetio, ovom preduzeću se tokom 2018. godine na mjesečnom nivou vršilo paušalno plaćanje od preko 5.700 maraka.

Smatrao sam, a i dalje smatram, da je takav Ugovor više štetan za naše preduzeće nego koristan jer je zasnovan na paušalnom plaćanju za svaki mjesec u iznosu 5.714,28 KM bez cijene eventualno zamijenjenog rezervnog dijela, bez dostavljanja mjesečnog plana od strane izvršioca, bez znanja i uvida koji je dio zamijenjen i ako je zamijenjen gdje je odložen neispravni zamijenjeni dio”, navodi ovaj dugogodišnji radnik “Nestro petrola”.

Fiktivni ugovor sa “Optima grupom”

On tvrdi kako “Nestro petrol” sa “Optima grupom” kao dobavljačem ima fiktivan i nevažeći ugovor. Do tog zaključka je došao kada je stekao uvid u isti, a koji je, kako navodi, oda strane prodavca (OPTIMA Grupa) potpisan i ovjeren-pečatiran dok sa strane Kupca (Nestro Petrol) nije ni potpisan ni ovjeren.

Prema njegovim riječima inicijator ugovora je bio Načelnik uprave maloprodaje u “Nestro  petrolu”. Međutim, kako on nije dobio saglasnost od ostalih kolega i kako se nije postupilo po Instrukciji za usaglašavanje komercijalnih ugovora, ugovor nikada nije otišao generalnom direktoru na potpis. “

Analizom svih akata koji su pratili predmetni Ugovor, smatram i predpostavljam da tadašnji Generalni direktor ”Nestro Petrola” nije bio upoznat s nizom proceduralnih aktivnosti, odnosno da je zaobiđen u kompletnom procesu. Sve ovo napred što sam iznio, uradio sam iz razloga da zaštitim sebe od bilo kakve odgovornosti, zatim sve radnike koji imaju bar jednu dodirnu tačku iz predmetnog Ugovora a potom kompaniju ”Nestro Petrol” u kojoj radim i u kojoj zarađujem platu”, naveo je jedan od nekadašnjih rukovodilaca u “Nestro petrolu”.

Iako je kako tvrdi godinama ukazivao na brojne nezakonitosti i nepravilnosti, za svoj rad je tvrdi nagrađen mobingom, progonom i premještajem na radno mjesto sa mnogo manjom platom, a usljed svega mu se zdravstveno stanje pogoršalo pa je morao i na liječenje.

Od kompanije „Nestro petrol“ smo zatražili komentar na pismo i objavićemo ga naknadno, ukoliko ga dobijemo.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Bivši šef “Nestro petrola”: Fiktivni ugovori, nezakonitosti, ugrožena bezbjednost radnika

    1. Stručnjak

      Ovo je sramota za Capital.ba da objavljuje ovakav tekst bez provjere stručnih stvari u samom tekstu. Većina ovih navoda je jako nestručno napisana, što samo govori o stručnosti bivšeg rukovodioca. Čovek koji je optužen za ratne zločine i ne može drugčije nešto da napiše. Opet kažem, sramota za portal.

    2. Trisic

      Treba ispitati ulogu Trisica u cijeloj ovoj prici, to je k… od covjeka i pokretac svega loseg sto se desava u toj firmi…
      ex zaposleni

    3. braca

      al ovaj opljuva nestro i ovu psi kompaniju. svejedno nisam kod njih kupovao gorivo

      • Tepić

        Dobro je Savo ovo napisao, samo je zaboravio dodati da je on 10-15 godina rukovodio tehničkom službom i bio direktno odgovoran za stvari koje je naveo a i druge mnogo gore koje nije naveo. Bivši policajac sa mentalnim sklopom pendreka koji je maltretirao podređene i glumio šerifa sa bahatim ponašanjem kojim je pokrivao nedostatak znanja. Uhvaćen u korupciji, degradiran i nakon toga doživi prosvijetlenje. Smiješna priča

        • Ivan

          Prestanite se igrati ustaša i četnika!!