Capital.ba

Nova borba IT firmi za milionski sistem Inspektorata RS

23.07.2020. / 14:08

BANJALUKA – Borba za nadogradnju Inspekcijskog informacionog sistema (IMS), u kojoj je krajem prošle godine Danijela Batar ostala bez fotelje direktorice Inspektorata Republike Srpske, nastavlja se ovog ljeta, a danas je raspisan tender vrijedan 1,86 miliona KM.

inspektorat rs

Inspektorat je raspisao otvoreni postupak javne nabavke za nadogradnju i održavanje Inspekcijskog informacionog sistema vrijednosti 1,59 miliona KM bez PDV-a.

U Inspektoratu su za CAPITAL ranije rekli da im je Vlada Republike Srpske dodijelila sredstva za nadogradnju IMS-a, što obuhvata hardver i softver.

„Postojeći informacioni sistem je u Inspektoratu Republike Srpske u upotrebi od 2010. godine. Imajući u vidu brzinu kojom informacione tehnologije zastarijevaju, kao i vijek trajanja tehničke robe, koji je odavno istekao, postojeći sistem je dao svoj tehnološki maksimum“, istakli su u Inspektoratu.

Dodali su i da je novim Zakonom o inspekcijama propisano da pored republičkih, sistem koriste i inspektori na nivou jedinica lokalne samouprave.

„Jasno je da bez adekvatne nadogradnje postojeći sistem ne bi podnio ovakvo značajno povećanje broja korisnika i količine dokumenata koji će nastajati u radu“, tvrde u Inspektoratu.

U ranijem postupku nabavke nadogradnje IMS-a posao je bio namijenjen zagrebačkom „Infodomu“ ali su na scenu stupili igrači na domaćoj IT sceni koji su žalbom sve zaustavili. Firma „Sirius 2010“, koja je uložila žalbu, partner je „Prointera“ i bliska je SNSD-u.

Kako se ranija nabavka informacionog sistema u Inspektoratu odvijala i kako su ta i slične nabavke postale sredstvo obračuna kompanija, političkih partija, ali i smjena funkcionera i izvlačenja novca iz Budžeta RS, CAPITAL je pisao u martu ove godine u tekstu „Zagrebački softver smijenio direktoricu Inspektorata RS?“.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Nova borba IT firmi za milionski sistem Inspektorata RS

    1. Aleks

      Prointer je ponistio tender iz dva razloga.
      Prvi je da mu je bilo malo para pa je dodao jos milion KM.
      Drugi je da eliminise Infodom koji jedini u regionu ima reference I kvalitetan softver za inspekcije.
      Na kraju ce Prointer prodati maglu umjesto softvera.

      • dani mani

        ma pusti to oko tih para. svejedno ce ih neko uzeti. gdje je danijela

    2. otisla je danijela

      gdje sad radi ova sto su je smjenili