Capital.ba

I Ustavni sud BiH odbio Šarićevog saradnika

16.07.2020. / 13:06

BIJELJINA – Bijeljinska Šećerana u stečaju dobila je još jednu pravnu bitku protiv Zorana Ćopića, saradnika narko bosa Darka Šarića, za kojeg je prao novac i zbog čega je osuđen. Ustavni sud BiH odbio je apelaciju njegovog preduzeća “Agrocoop ExportImport“ iz Banjaluke, koje je tražilo da im se prizna potraživanje od 12,6 miliona maraka uloženih u fabriku prije deset godina, saznaje CAPITAL.

ćopić šećerana

Na taj način potvrđene su presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini, Višeg privrednog suda u Banjaluci i Vrhovnog suda Republike Srpske, a koji su ranije presudili da su ta potraživanja neosnovana.

Ćopićev “Agrocoop Export-Import“ je apelaciju podnio 31. avgusta 2018. godine ukazujući da mu je povrijeđeno pravo na imovinu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i proizvoljne primjene materijalnog prava od strane redovnih sudova.

Kako stoji u presudi, oni su kroz svoju tužbu iz 2016. godine tražili da im se u stečajnom postupku prizna potraživanje od 12,6 miliona maraka uloženih u fabriku, te da se ono zatim uvrsti u opšti isplatni red.

Međutim, za tako nešto nije bilo osnova jer je za uloženi novac Ćopić dobio udio u Šećerani od 63,75 odsto. Nominalna vrijednost akcija koje je stekao prelazi 18 miliona maraka, što je daleko više od onoga što je uložio.

Ništa ne ukazuje da su sudovi proveli procjenu na proizvoljan način, da su učinili neku drugu očiglednu pogrešku u prosuđivanju, pogrešno ocijenili postojanje nekog važnog faktora, ili propustili razmotriti sve relevantne faktore, odnosno propustili uzeti u obzir sve činjenične i pravne elemente koji su objektivno relevantni za donošenje odluke. Ustavni sud ne nalazi razloge zbog kojih bi svojim tumačenjem da zamijeni dato tumačenje redovnih sudova. Stoga, sud zaključuje da osporenim odlukama nije došlo do kršenja apelantovog prava”, navodi se u presudi.

Podsjećamo, Ćopić se kao investitor u bijeljinskoj fabrici šećera pojavio 2009. godine, u kojoj se tada vodio stečajni postupak. Uputio je pismo namjere u kojem je naveo kako želi preuzeti obaveze preduzeća a da zauzvrat dobije većinski udio.

Izrazio je spremnost da obezbjedi sirovine i obrtna sredstva kako bi se nastavila proizvodnja, isplate plate radnicima, te izvrši remont i revitalizaciju postrojenja.

Sklopljen je dogovor, usvojen je plan reorganizacije a koliko je bio uspješan najbolje govori činjenica da je preduzeće 2015. godine ponovo otišlo u stečaj.

Ćopić je kako se ispostavilo “Šećeranu” koristio kako bi oprao novac narko bosa Darka Šarića, zbog čega je osuđen na višegodišnju robiju. Akcije u preduzeću su mu oduzete pa je većinski vlasnik postala Republika Srpska.

Od tada pa sve do danas pojavljivalo se više zainteresovanih kupaca za imovinu preduzeća, ali do realizacije posla nije došlo.

Podsjećamo, kako je CAPITAL nedavno pisao Kompanija “Pavgord” iz Foče otkupila je 10 miliona KM dugovanja bijeljinske Šećerane a namjerava da kupi i svu njenu imovinu na licitaciji koja će biti raspisana uskoro.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!